Muistaako joku vielä TVkaista.fin,  vuosi sitten kohua herättäneen verkkotallennuspalvelun, jonka elinkaari jäi muutamaan päivään?

Sähköpostiini näet kilahti viesti, jossa asiakaspalvelu ilmoitti puljun olevan taas pystyssä. Paluuta mielenkiintoisempaa on kuitenkin tiedotusstrategia, sillä sain viestin koska olin blogannut aiheesta aikaisemminkin.

Täytyy myöntää, vaikka kuinka olen saarnannut, että juuri näin yritysten kannattaa verkkokirjoittajien kanssa toimia, olin hieman yllättynyt nähdessäni hyvän teorian työn touhussa.

Jos joku bloggaaja on aiheesta kiinnostunut, niin tämän tarjoamaa signaalin vahvistusta kannattaa lähtökohtaisesti hyödyntää vaikka kirjoituksen sävy olisikin kriittinen.

Tässä tapauksessa saamani viesti oli vielä sopivan töksähtävä:

"Koska kerran aikaisemmin olette TVkaistasta kirjoittaneet, teitä varmasti kiinnostaa, että TV-ohjelmia verkkotallentimelle tallentava www.TVkaista.fi -palvelu on jälleen auki."

Lyhyt viittaus aikaisempiin tekemisiini kiinnitti heti huomioni verrattuna siihen, että olisin suoraan deletoinut formaalin tiedotteen tai ylipirteän mainoksen. Vielä hienompaa olisi ollut, jos viesti olisi jätetty aikaisemman postaukseni kommentteihin, mutta suunta on oikea.


***

Ja kuten arveltu, kyllähän minua kiinnosti myös se itse asia, eli uusittu palvelu.

TVkaistan ideanahan on siis, että asiakas ostaa (= käytännössä vuokraa) heidän tiloissa olevan verkkotallentimen, jota hän käyttää tietokoneella selaimen (IE/Firefox) tai erillisen katseluohjelman (win XP/Vista) avulla. Käytössä on 500 gigatavua tilaa, mahdollisuus nauhoittaa yhtäaikaa 6 kanavaa ja katsoa kerralla yhtä täysilaatuista ohjelmaa. Palvelu vaatii 8 Mbit/s nettiyhteyden ja luonnollisesti myös voimassa olevan tv-luvan.

Paketti ei vaikuta juurikaan sen paremmalta kuin hiljattain tyrmäämäni Saunalahden SaunaVisio. TVkaistan käyttökustannukset ovat roimasti suuremmat, palvelu nimittäin kustantaa 21 päivän käyttöjaksolta 20 euroa. Se tekee päivässä 0,95 €, kun taas SaunaVisiolla 14,95 € kk-maksulla päiväkohtaiseksi hinnaksi jää puolet siitä.

Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että siinä missä SaunaVisioon sitoudutaan vuodeksi, voi TVkaistan voi hankkia halutessaan vain 21 päiväksi.

Palvelut ovat muutenkin hieman erilaisia, SaunaVision 5 teratavun tallennustilaa operoidaan kotiin saatavalla päätelaitteella, joka toimii myös normaalina antenniverkon digiboksina, kun taas TVkaistan 500 gigatavun levyllä varustettua laitetta etäkäytetään tietokoneella. 8 Mbit/s kaistavaatimus sitoo käytännössä molemmat ratkaisut kotikäyttöön.

TVkaistan hinnoittelu koostuu tallentimen osamaksusta (8 €) ja säilytysmaksusta (12 €). Maksu hoidetaan tekstiviestillä. Kahden perättäisen erän maksamatta jättäminen tulkitaan hylkäämisenä, tallennettu sisältö tuhotaan ja laite takavarikoidaan ilman jo maksettujen osamaksujen hyvitystä. Tallennettua sisältöä ei pysty siirtämään

Mielenkiintoista kyllä, verkkotallentimen voi ostaa myös kokonaan itselleen, jonka jälkeen laitteen voi noutaa itselleen tai säilyttää sitä säilytysmaksulla TVkaistan tiloissa. Ostohinta on ensimmäisenä vuonna 555 €, ja se putoaa asiakkaana oltujen täysien vuosien mukaan. Nopealla ynnäilyllä ja elektroniikan käyttöiän huomioiden, boksin osto ei ole järkevää missään tilanteessa.

Perstuntumalta sanoisin, että TVkaistaa ei kannata hankkia pitkäaikaiseen käyttöön, mutta lyhytaikaisena ratkaisuna tv:n puutteesta kärsivään talouteen, jossa on riittävästi kaistaa ja tietokone.