Digitoday näyttää mallia, miten uutisvirrassa syötetään kritiikitöntä tekstimainontaa Adoben pussiin: "Printteri petkuttaa, pdf ei". Ei se formaattihehkutus mitään (monilla varmaan vastakkaistakin sanottavaa), mutta pdf:n luominen ja käyttö kun ei tarkoita Adoben asiakkuutta.

***

Samaan tuohtuneeseen hengenvetoon voisinkin sitten suositella pdf:n luomiseen itse käyttämääni ilmaista CutePDF Writer -softaa Windowsille.

Mistään graafisen teollisuuden ammattityökalusta ei ole kysymys, vaan todella yksinkertaisesta tavasta luoda pdf-tiedostoja ohjelmassa kuin ohjelmassa. Asennuksen jälkeen CutePDF näkyy virtuaalitulostimena, ja dokumentin tallentaminen pdf-muodossa onnistuu siis "tulostamalla". Lisenssi kattaa myös kaupallisen käytön, joten softa soveltuu myös yrittäjien käyttöön.

Vaihtoehtoisiakin softia toki löytyy, kirjanmerkeistäni kaiveltu MikroBitin vanhahko (2005), mutta linkeiltään vielä ehjä, juttu auttaa alkuun. Esittelyssä myös vaihtoehtoisia pdf-lukijoita.

Macisteilla luonti ja luku hoituu käyttiksen puolesta luonnostaan, mutta koska OS X:een sisällytetyssä toiminnossa on kysymys exporttauksesta,  on siinä joitain harmillisia rajoituksia. Esimerkiksi CutePDF:n avulla voi tulostaa vaikkapa Digipaper-näköislehdet kokonaan tai sivuittain talteen pdf:ksi, mutta Macin PDF-exportilla homma ei onnistu.

Jos jollakulla on suositella tuohon toimintoon sopivaa omenasoftaa, niin olen jälleen kuulolla ja kiitollinen.