Aamun Hesari kannusti kokeilemaan verkossa olevaa näköisversiotaan ilmaiseksi loppuviikon ajan.

Aamun ensitutustuminen 12-tuumaisella Macillani (näytön tarkkuus 1024x768) teki heti selväksi, että laite ei selvästikää ole optimaalinen näköislehtien lukemiseen. Näyttö on liian pieni niin mitoiltaan kuin resoluutioltaan. Sitä paitsi lehden lukeminen Firefoxilla veti koneen toistuvasti solmuun. Safarilla selaaminen onnistui ongelmitta.

Pöytä PC:llä (Win + Firefox) puolestaan lukeminen oli vallan vaivatonta. Tosin positiivista kokemusta avittaa 20" ja 1600x1200 -resoluutioinen näyttö sekä taloyhtiön perustasoa vauhdikkaampi nettiyhteys. Voi kun näyttö tukisi vielä pivot-ominaisuutta...

Näköislehden navigaatio on suht looginen, mutta kömpelöhkö. Useimpien juttujen lukeminen siedettävällä fonttikoolla vaatii jatkuvaa edestakaisin rullaamista tai tarttumatyökalun käyttöä. En ainakaan äkkiseltään löytänyt nappia, jolla voisi nopeasti hyppiä sivun ylä- ja alapuoliskon välillä.

Toiseksi navigointivaihtoehdoksi olisikin kiva saada sellainen kuvankäsittelyohjelmistakin tuttu navigointiruutu, jossa zoom-aluetta voi nopeasti siirrellä miniatyyrikuvan päällä.

Nyt- ja Kuukausiliite ovat jo kokonsa puolesta helpompia luettavia myös näytöllä. Ne vain ovat niitä lehtiä, jotka mielellään vastaanottaisi jatkossakin paperisena (ne kun ovat hyvää vessalukemista).

Lehden voi ladata selaimelle luettavaksi myös offline-tilassa (edit: kokonaan lataaminen epäonnistui jatkuvasti), mutta luettavaa numeroa ei saa suoraan tallennettua koneelle. Kokeilin tulostaa koko lehden tiedostoksi ilmaisella CutePDF:llä. Pitkähkön tulostusprosessin jälkeen koneelle ladattuna oli lukukelpoinen, joskin useimmilla zoom-tasoilla hieman karkeahko pdf, kokoa n. 135 Mt. Yksittäisiä sivuja voi tietenkin myös tulostaa.

Muuten kuin tiettyjen artikkeleiden talteenoton kannalta printtailu ei ole kovin välttämätöntä. Näköislehden tilaajilla on aina pääsy edellisen viikon aikana ilmestyneisiin lehtiin. Irtonumeron ostajien lukuoikeus säilyy myös viikonajan.

Kuriositeettina mainittakoon vielä, että ainakin CutePDF:n tulosteessa lehden valokuvat näkyvät rajaamattomina.

Ilmaisdemo sattui hyvään saumaan, sillä olemme harkinneet paperihesarista luopumista. Pitää vielä kokeilla Sadun kannettavalla, jossa 15" näyttö ja tarkkutta 1280x1024.

Paperilehti olisi varmasti jatkossakin parempi, mutta kun talouteen tulee myös toinen päivälehti peittyy keittiö ja olohuone paperisaasteeseen nopeammin kuin sitä jaksaa kierrätykseen kuljettaa.

Pelkkä verkkohesari maksaisi 9,5 € kuussa, mikä on halvempaa kuin paperisen tilaaminen. Sitten tietenkin jos tilaisi lukuoikeuden edelleen perinteistä versiota tilaavan äitini asiakasnumerolla, niin hintaa jäisi enää 3 € kuussa – se on lähempänä hintaa, jonka kömpelöstä käyttöliittymästä olisi valmis maksamaan.