Edit 1-2: Lisäsin pari asetusvinkkiä ja täsmennystä sekä kirjoitin GPS-tagiosuuden paremman tiedon valossa kokonaan uusiksi.


Nokia N95:ssa on valmiina toiminto, joka mahdollistaa kuvien lähettämisen Flickriin tai videoiden lähettämisen Voxiin. Profiilit pääsee asettamaan vaikkapa gallerian kautta: Lähetä-valikko >> Lähetä Webiin.

575870.jpg

Tuo ei kuitenkaan ole missään nimessä tarpeeksi - entäs YouTube, Blogger, WordPress, Picasa Web Albums ja muut?

Vastaus löytyy ShoZusta, jota Tuijakin tuossa taannoin esitteli. Tuettujen laitteiden listalla ei vielä ole N95:sta, mutta N93:lle merkitty softa toimii sekin täydellisesti.

575882.jpg

ShoZun kanssa toimivia palveluja on paljon, homma toimii lukuisten kuva- ja videopalveluista sekä bloggaussoftien kanssa, myös sähköpostilähetykset ja jopa lataukset FTP-palvelimille onnistuvat.

Palveluprofiilit voi luoda kännykässä tai ShoZu.comin tilinhallinnan kautta (asetusten haku puhelimeen: Valinnat >> Check for updates). ShoZu tukee useampia tilejä samoissa palveluissa.

575872.jpg

Kun ShoZu on taustalla käynnissä, aukeaa kuvan tai videon ottamisen jälkeen valikko, jossa tarjotaan ensisijaista kuvan/videon lähetyskohdetta tai mahdollisuutta valita jokin toinen tili. Jos valikon pomppiminen alkaa tympimään, niin asetuksen voi vaihtaa softan asetuksista: Share-It >> Settings >> Share-It >> New Images: Skip & New Videos: Skip.

Jotta kuva ei livahtaisi nettiin ilman saatesanoja, niin kannattaa kääntää päälle asetus, joka pyytää kuvan otsikko- ja kuvaustietoja ennen lähettämistä: Valinnat >> View >> Add details...

Flickr-käyttäjillekin ShoZu tarjoaa puhelimen vakiosoftia enemmän, sillä sen avulla voi seurata kootusti eri palveluihin tulleita kommentteja muilta käyttäjiltä ja myös vastata niihin - itse kokeilin Flickriä, ja hyvin toimii. Ja jos sattuu käyttämään useampaa profiilia, niin kommentteihin tulee oikeat käyttäjänimet.

575874.jpg575873.jpg

Kokeilin tuupata kuvan Flickriin ja videon YouTubeen ja sinnehän ne lensivät:Varsin fiksu softa, eikä lysti pääty tähän.

ShoZun avulla voi ottaa N95:n GPS:n tehokäyttöön ja liittää sen avulla kuviin koordinaatit, jolloin kuvat heilahtavat automaattisesti vaikkapa Flickrin kartalle. Aiheesta löytyy englanniksi Digital Urbanilta (kiitos Zache vinkistä!)

Homma toimii niin, että kuvia otettaessa Nokian Kartat -softan täytyy olla taustalla käynnissä, satelliitit paikannettuna. ShoZu itse on asennuksen jälkeen oletuksena aktiivisena, mutta GPS-täggäyksen tulee olla päällä (Share-It >> Settings >> Share-It >> GPS tagging: on).

Alkuhämmennystä aiheutti se, että muiden softien käynnistäminen sulkee Kartat-sovellutuksen, eli kuvattaessa GPS on fiksuinta aktivoida ilman kartastoa (Valikko >> Työkalut >> GPS-tiedot >> Sijainti).

Jos kuitenkin välttämättä haluaa tarkastaa paikannuksen kartalta, onnistui se kikkailemalla kamera käyntiin ennen karttasoftaa. Ohjelmasta toiseen navigoiminenhan hoituu sovellus-näppäimellä (=ristiohjaimen vasemmalla puolella).

Toisin kuin tämän postauksen ensimmäisessä versiossa kirjoitin, ShoZu ei tuntuisi kuitenkaan lisäävän sijaintitietoa suoraan kuvan EXIF-tietoihin, vaan ainakin kuva on ladattava Flickriin ShoZun kautta, jolloin koordinaatit siirtyvät tageina.

Sekään ei sujunut ensimmäisen testikuvan kohdalla aivan ongelmitta, sillä Flickr heitti kuvan kyllä kartalle, mutta aivan väärään paikkaan. Pienen tarkastelun ja googlettelun jälkeen ongelmaksi selvisi, että koordinaateissa oleva pilkku jakaa tagin kahtia jo lähetyspäässä, joten tagit täytyy korjata pisteellisiksi (Share-It >> Valinnat >> Add details):


578643.jpg

Ja hops! Toinen testikuva sijoittuu kartallakin kodalleen.

Pieniä ongelmia siis vielä on, mutta kannattaa muistaa, että tämä versio on tarkoitettu N93:lle. Itse asiassa tuolla Digital Urbanin kommenteissa ShoZun edustajaksi esittäytyvä heppu kertoo, että N95:lle ollaan räätälöimässä omaa versioita, joka korjaisi havaittuja ongelmia ja osaisi käyttää laitteen GPS-antennia ilman Kartat-softan käynnistystä.

ShoZun hallintasivujen kautta voi luoda myös CC-tilejä (vrt. email ja carbon copy), jonne aina lähetetään siirrettyjen kuvien ja videoiden kopiot. Samalla siirrolla voi siis lähettää kuvan sekä blogiin että Flickriin.

ShoZun avulla voi tilata kännykkään myös erilaisia videoita uutisista videopodcasteihin. Latausajankohdan voi näppärästi ajastaa vaikka yöksi, jolloin puhelimella ei ole muuta käyttöä. Asetuksissa on oletuksena päällä 10 megan viikkolimitti datansiirrolle, jottei laskua pääse vahingossa syntymään. Rajaa voi säädellä mielen mukaan tai ottaa kokonaan pois, jos kiinteähintainen dataliittymä tai siirron tekee aina langattomassa lähiverkossa.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Haluttaessa ShoZu myös ottaa varmuuskopion puhelimessa olevista yhteystiedoista. Täähän on parasta ikinä.

Suosittelen :)


Edit 1-2: Lisäsin pari asetusvinkkiä ja täsmennystä sekä kirjoitin GPS-tagiosuuden paremman tiedon valossa kokonaan uusiksi.

***

Postaussarjassa seurataan Nokia N95 -puhelimen käyttöönottoa ja virittelyä.
Ruutukaappauksiin käytän ilmaista
Sreenshot 2 for Symbian 60 -softaa.