Taloudestamme löytyy 160 Gt:n tallentava Finlux C650 -digiboksi. Päivityssignaalia saa näköjään odottaa kaapelin kautta ihan turhaan ja netin kautta päivittämisessäkin on pari mutkaa matkassa, joten tässäpä omia havaintoja neuvoa (googlaamalla) etsiville.

Päivittäminen ei tunnu onnistuvan Macilla eikä Linuxilla, joten toivottavasti talosta löytyy se käyttökelpoisempi käyttöjärjestelmä ;) Ja boksin mukana tulleella CD:llä voi kuitenkin heittää naapurin koiraa, sillä se softa on käyttökelvotonta.

Apua ei myöskään löydy laitteen tuesta vastaavan Suomen Schneiderin Finlux-sivulta, sillä siellä oleva softa on myös kuraa eikä kunnollisia päivityksiä ole tarjolla... tai siis ollut tarjolla. Sivuja kun ei enää näköjään ole enää edes olemassa. Finluxin mennessä turkkilaisille, katosi jo myytyjen vehkeiden tuki. Kiitti vitusti.

Onneksi Finux C650 HHD on sama laite kuin Medion MDC 4400 PVR, jonka tukisivuja Schneider pitää paremmin ajantasalla. Medionin päivitystiedoston tunkeminen Finluxiin ei aiheuta ongelmia. Boksin käynnistyskuvassa lukee tosin jatkossa Medion, mutta sillä nyt ei ole mitään merkitystä.

***

Tukisivuja pitäisi siis löytyä tiedostomuotoa pgm oleva päivitys sekä USB-ajuritiedosto,  USB Explorer -siirto-ohjelma, videokodekki sekä suomenkieliset ohjeet pdf-muodossa.

Ohjeet ovat suhteellisen selkeät, joten en ryhdy niitä sen enempää erittelemään. Asenna ajuri ja softa niiden mukaan ja itse päivitys käy sitten näppärästi siirtämällä pgm-tiedosto USB Explorerin kansionäkymässä boksin päivitys-kansioon.

Jos tavaraa sitten haluaa pois boksista, niin homma luistaa samalla softalla. Videotiedostot ovat muuten boksissa yhteensopivuuden varmistamiseksi max. 2 gigaisina kappeleina, joten esim. elokuvien kohdalla siirrettävää on useammassa osassa. Siirretyt tiedostot pitää vielä erikseen kääntää koneen ymmärtämään muotoon ja katseluun tarvitaan tuo edellä mainittu kodekki.

En ole löytänyt vielä sopivaa softaa, joka ydistäisi helposti nuo tiedostonpätkät ja pakkaisi ne samalla laajemmin ymmärretyllä kodekilla. Ehdotuksia otetaan vastaan.

***

Mutta mikä muuttui päivityksen myötä? Käyttö tuntuu hieman sujuvammalta, mutta monilta osin veikkaan placebo-efektiä. Ainoa asia, jonka huomaan varmasti muuttuneen on ohjelmaoppaan parantunut selaus - kolmen kanavan näkymässä valinnan kohdistaminen kanavalta toiselle ei heitä näkymää nykyhetkeen, vaan pitää sen loogisesti halutussa.

Ja tarkemmin ajatellen boksi ei ole mennyt kertaakaan jumiin päivityksen jälkeen... mutta kaatuilu oli äärimmäisen harvinaista ennen päivitystäkin.

YLE:n tekstitykset ovat edelleen välillä epäsynkassa, mutta en tiedä onko se boksin vai YLE:n vika. Nauhoitus on mennyt päin honkia vain kerran, mutta puheista päätellen vika oli muualla. Tosin kaverin vastaava boksi ei suostunut koskaan ajastuksella nauhoittamaan 4400-sarjaa, mutta sitä ei nyt voi siitä oikein moittia.

***

Puolen vuoden käytön jälkeen voin suositella lähes varauksetta. En ole käyttänyt boksia mp3-kuunteluun tai kuvaselaukseen, koska moisten hommien ulkoistaminen digiboksille on typerää ja vaivalloista, jos kauppias muuta väittää niin älkää menkö halpaan.

Halvasta puheenollen sain ko. boksin Gigantista 299 eurolla, mikä on 160 Gt:n lootasta kahdella virittimellä ja hyvillä liitännöillä erittäin sopiva hinta. Tarjous tosin meni jo, mutta jos sama Finlux tai vastaava Medion kävelee vastaan kohtuullisella hintalapulla niin kannattaa harkita.