Tavallisista puhelimesta Nokian N-sarjalaisiin siirtyminen voi aiheuttaa pienen shokin, sillä laitteiden energiasyöppöys on omaa luokkaansa.

Nokia N95:sta edeltävä puhelimeni oli N90, joka totutti minut siihen, että 3G-verkon alueella puhelin on laitettava joka yö lataukseen. 3G-verkon ulkopuolella akkukesto piteni jopa 1-2 vuorokaudella. Akun hyytyminen kesken päivän ei ollut mitenkään ihmeellistä, sillä otan päivittäin paljonkin kuvia. Akku kuitenkin latautui täyteen 45-60 minuutissa, joten ongelmia tuli ainoastaan, jos unohdin ottaa laturin mukana matkoille.

Edellinen kannattaa ottaa huomioon kun minä arvioin N95:n akkukestoa. Olen siis jo tottunut laitteiden hyytymiseen - toki akkukesto voisi aina olla parempi, mutta minulle tiheän käytön vaatima tiheä lataaminen tuntuu yhtä luonnolliselta kuin läppäreiden kanssa. Kannettava tietokonehan se tämäkin on.

Laitoin puhelimen latautumaan toista kertaa. Ensimmäinen lataus tapahtui eilen iltapäivällä, jonka jälkeen näpräsinkin laitetta myöhään yöhön asti. Yöksi jätin laitteen wlanin päälle hakemaan uusia verkkoja 2 minuutin välein. Akku piiputtikin viimeisiä mehujaan tänä aamuna klo 10.30.

Lisäys: Lataus täyteen kesti n. 45 min.

Mielestäni kohtuullinen tulos, sillä puhelin oli eilisillan jatkuvasti käytössä ja enimmäkseen virtasyöpössä wlan-yhteydessä nettiin. Arviointia vaikeuttaa se, ettei kytky-SIM ei ole tullut, joten 3G-verkon vaikutus ei ole vielä selvillä.

Eri puhelinfoorumille perusteella uuden akun suorituskyky on parhaimmillaan vasta reilun kymmenen latauskerran jälkeen - siinä vaiheessa laitteen käyttökin varmaan vakiintuu hillitymmäksi.

Parantamisen varaa kuitenkin varmasti on. N95:ssa on vakiona BL-5F 950 mAh litium-ioni-akku, joka on mitoiltaan aika pieni ja ohut.

Minua olisi lainkaan häirinnyt, jos itse laite olisi ollut aavistuksen suurempi (nyt 99x53x2mm/120g), jos siihen olisi voitu tukkia suurempi ja tehokkaampi akku.

Olipa miten oli, jos akku kestää aamusta iltaan kuvailua, satunnaista surffailua, tiedonsiirtoa, kevyttä mediakäyttöä ja puhumista, niin minä olen tyytyväinen. Uusi laturikin on niin pieni (kuva), että sitä kantaa mukana jo vaivatta.

Tämä näin pohjustukseksi, kommentoin akkukestoa jatkossakin.

***

Postaussarjassa seurataan Nokia N95 -puhelimen käyttöönottoa ja virittelyä.