Kuten varmaan kaikki ovat jostain mediasta jo lukeneet, sotaveteraani heittäytyi eilen panssarivaunun alle täällä Jyväskylässä järjestetyssä itsenäisyyspäivän juhlaparaatissa. Aamun Keskisuomalaisessa oli tapauksesta järkyttyneillä tarjolla kriisiavun yhteystietoja:

290270.jpg
www.spr.fi/apuajatukea/henkinentuki/fi_FI/index/... argh!

Harras haaveeni on nähdä se päivä, jolloin kaikkien toimittajien uusmedialukutaitoihin kuuluisi nettiosoitteiden siivoaminen printtimedialle sopivaan muotoon.Ylipitkät URLit kun ovat tekstissä paitsi rumia ja sekavia, ne kasvattavat myös Pihtiputaan mummon näpyttelykynnystä.

Tässä tapauksessa sivuston oletuskieli on suomi, joten www.spr.fi/apuajatukea/henkinentuki riittää, ja kun jutussa lukee "Lisätietoa henkisestä tuesta", niin väittäisin jo pelkän www.spr.fi/apuajatukea/ olevan ihan riittämiin.

Noh, pakko tästä on antaa sapiskaa Punaiselle ristillekin. Miksei sivuille, joihin lehdistö toistuvasti viittaa, voi olla omia lyhyempiä uudelleenohjauksia (esim. henkinentuki.spr.fi)? Kun URL kasvaa /fi_FI/index/-tyyppisestä tauhkasta, niin sivuilla voisi olla myös pieni linkitysohje eri medioille eri tilanteisiin. Pahimmillaan olen nähnyt lehdessä osoitteita, joissa on ollut jopa istuntotunnisteet mukana. Monimediakelpoisten URLien tarve kasvaa kun otataan huomioon radio sekä välineistä vanhimmat, eli viidakkorummut ja pikkulinnut.

***

Pakko marmattaa vielä hieman noista SPR:n sivuista. Jos henkisen tuen sivulla (www.spr.fi/apuajatukea/henkinentuki/fi_FI/index/) klikkaa kielivalintaa Svenska, niin hypätäänkin koko sivuston ruotsinkieliselle etusivulle (www.spr.fi/sv_SE/) eikä henkisen tuen käännössivulle (www.spr.fi/apuajatukea/henkinentuki/sv_SE/index/).