Sieluni ja ruumiini edelleen himoitsevat Nokia N95 känn... multimediatietokonetta, vaikka Anssi Vanjoen laitetta kritiikittömästi mainostanut Journalismin päivien key note aiheuttikin hylkyreaktioita (herran lanseeraamalla web 2.1 -käsitteellä oli myös osuutensa asiaan).

Laitteen 700-800 euron tietämillä pyörivä hintalappu pistää miettimään kytkykauppaa, ja siinä sivussahan voisi hankkia kiinteähintaisen mobiilidatapaketin. Mutta millainen paketti ja keneltä?

Käydäänpäs katsomassa.

DNA:n sivuilta en löydä äkkiseltään mitään tietoa kytkypaketeista. Sivut ovat muutenkin niin tuskaisen sekavat, joten antaa olla. Taitaa tulla operaattorin vaihto.

Soneralla on kytkysivu, mutta en löydä mainintaa kytkynä myytävistä datapaketeista. Sen sijaan minua alkaa vituttamaan kytkypaketeissa yläkanttiin ilmoitetut puhelimien hinnat.

Esim. N73:n arvoksi ilmoitetaan 600 euroa, eli 140-180 euroa käypää hintaa kalliimmaksi. Aamun lehdessä kodinkoneliike myy N95-luuria 759 eurolla, mutta saman ilmoituksen Sonera-kytkypaketissa (50min puheaikaa/kk) laitteen hinnaksi ilmoitetaan 920 €.

Laitteiden hinnat yläkanttiin ilmoittamalla paketin säästöksi saadaan keinotekoisesti 53,50 €, vaikka pikaisella päässälaskulla nopeasti tajuaa, että irrallaan ostettuna sama paketti on 107,50 € halvempi (+ 24 kk aikana alenevista yhteyshinnoista saatu etu). Älkää siis luottako mainoksiin ja myyjiin...

Elisalla on yhtä vaikea meininki. Köppöisiä puhepaketteja kyllä löytyisi, mutta ei selkeitä kytkypaketteja datalla. Tarjolla on siis 3G-kytkyjä ilman 3G-palveluja. Pitäkää tekin tunkkinne.

Saunalahdella alkaa markkinointi ja tarjonta kohdata asiakkaan tarpeet. Heti etusivulla on ilmoitettu 3G-palvelupaketit:

529977.jpg


Silmääni tarttuu MegaViestiX 3G: 1000 tekstaria/kk, 1000 multimediaviestiä/kk ja maksimissaan 2Mbit/s -mobiilidata alkaen 20,95 €/kk. Siihen kun valitaan kalliimmasta päästä oleva N95, niin hinta on 43,95 €/kk.

Onko se kallista? Lasketaan:

Kahden vuoden sopimus tekee siis 24 x 43,95 = 1054,80 €

Siitä miinustetaan puhelimen todennäköinen kauppahinta 700 € = 354,80 €

Mikä jättää datan ja viestien hinnaksi 14,78 €/kk

Viitisentoista euroa kuussa kiinteästä mobiililaajakaistasta ja käytännössä rajattomasta määrästä tekstareita ja multimediaviestejä. Sitten päälle tietenkin vielä muut puhelut.

Onko se kallista? Arvioidaanpas summaa omakohtaisen arvotuksen perusteella:

Olen laiska tekstaaja, mutta lähetän erittäin mielelläni kuvaviestejä. Nykyisin niitä menee kuukausittain usean euron edestä, mutta mielelläni lähettäisin niitä kirjailmellisesti satamäärin. Joten jos miinustan tuosta pois vielä viitisen euroa, niin kiinteällehintaiselle 2 megan kaistalle jää hintaa jää 10 € kuussa (pitää tietenkin muistaa, että käytännössä 2 megaa ei taida irrota vielä oikeastaan mistään).

Ei paha, jos vertaa Elisan kiinteisiin hintoihin: halvin 128 kbit/s = 19,90 €/kk ja kallein 2 Mbit/s = 54,90 €/kk.

Soneralla ei vaikuttaisi olevan kiinteää hinnoittelua vaan datan määrään sidottuja paketteja, jotka eivät oikein innosta.

Ja jos tiputtaisin datan maksiminopeuden 128 kbit/s -nopeuteen, niin liittymän kuukausikulut (puhelimen hinta poislaskien) tippuisi n. 8,80 euroon kuussa. Ei paha sekään, mutta pitkällä tähtäimellä nopeampi kaista kiehtoo enemmän.

Eli näin arvioiden Saunalahden 3G-paketti olisi kilpailukykyinen vielä sopimuksen loppukaudellakin.

Muut laajakaistamaksut eivät kohdallani rasita puntaria, sillä taloyhtiön hankkimasta Soneran yritysputkesta irtoaa kaistaa parhaimmillaan 8 megan edestä, mutta kukkaroa se rasittaa kuukausittain vain 6-7 €.

Pitää tietenkin ottaa vielä huomioon, että 700 euroa on puhelimesta aika paljon, mutta henk.koht. saan revittyä N-sarjalaisista niin paljon iloa ja hyötyä irti, että verrattununa karvalakkiluurien hinta-ominaisuus-potentiaali -tasoon, se kuulostaa melkeinpä kohtuulliselta.

Vai miten on, unohdanko nyt ottaa jotain huomioon?