Olen aluksi mielenkiinnolla ja sittemmin suurellä ärsytyksellä seurannut Iltalehden verkkosivuilla olevaa Digi-osiota. Lähtökohtaisesti on hyvä, että tekniikasta pyritään kirjoittamaan nörttilehtiä yleistajuisemmin, mutta Iltalehti sortuu turhan usein täydelliseen ympäripyöreyteen.

Esimerkkinä turhautumisestani Iltalehden 90 hyödyllistä ilmaisohjelmaa -lista.

Ensinnäkin monet luetelluista ohjelmista eivät suinkaan ole ilmaisia, vaan monet ovat parin viikon trial-versioita tai itse softa on ilmainen ja Iltalehden kuvailema toiminto maksullista (esim. musiikin lataaminen iTunesilla ja kännyköihin soittaminen Skypellä). Joku voisi sanoa, että kaikki esitellyt eivät ole edes ohjelmia, kuten Wikipedia, mutta hei, kunhan saadaan vain pitkä lista.

Peruskömpelö käsitteistön hallinta ei ole iltapäivälehdelle se suurin synti, vaan täysin sokealta vaikuttava suosittelu. Kokeilitteko te edes niitä softia, vai mitä helvettiä voi päätellä tynkäkuvauksista  "Postaa tiedostoja" ja "Lisäosa Firefoxiin"?

Toki "Käytä kotikoneen tiedostojasi toiselta tietokoneelta nettiselaimen kautta" sisältää jo hieman enemmän toimituksellista työtä, mutta silti sekin lupailee jo vähän liikoja, sillä kyseisen softan avulla voidaan vain kuunnella verkon yli oman koneen iTunesissa olevaa musiikkia.

Lisäksi miksi helvetissä listan linkit eivät vie suoraan ohjelman sivuille, vaan sen valmistaneen firman etusivulle? Useimmissa tapauksessa mainitun ohjelman löytää kieltämättä nimen perusteella, mutta kokeilkaapa itse löytää Windows Defender, jos linkitetään vain Microsoftin (englannikieliselle) etusivulle.

Noh, edellinen on vielä pieni tyylirikko verrattuna siihen, että Firefoxin ("Webbiselain, joka on monen mielestä parempi kuin Internet Explorer") latauslinkki osoittaa sivustolle, jota ei ole nähtävästi olemassa ja vaikka olisikin, se olisi osoitteesta päätellen ruotsinkielinen.

Esimerkkejä paskoista ratkaisuista riittäisi sen luvatut 90 kappaletta, mutta varmaan ymmärsitte yskän. Eniten minua kyrsii se, että listan laatijat eivät varmastikaan ole tarkistaneet ohjelmia, eivätkä läheskään kaikkien kohdalla ole edes tietoisia siitä mitä ne oikeasti tekevät. Sehän vaatisi työtä, ketä kiinnostaa jos lukijat lataavat toimituksen tikanheiton perusteella koneelleen haittaohjelmia. Ei ainakaan Iltalehteä.