Etsin pitkään varmuuskopiointi-/synkronointipalvelua, jonka avulla voisin:
- helposti jakaa tiedostoja ja kansioita omien ja työkoneideni välillä niin, että tehdyt muutokset päivittyvät automaattisesti kaikkiin koneisiin
- varmuuskopioida tiedostoja verkkoon automaattisesti ja manuaalisesti
- noutaa varmennettuja tiedostoja kännykällä tai minkä tahansa koneen selaimella
Macistina tartuin ensimmäisenä Applen MobileMe-palvelun 60-päivän ilmaiskokeilujaksoon. MobileMen synkronointitoiminnot osoittautuivat (viime syksynä) niin hitaaksi ja paikoitellen täysin toimimattomaksi, että 79 euron hintalappu tuntui aivan tolkuttomalta. Seuraavaksi pikatestasin Dropboxia, joka vaikutti "ihan kivalta", mutta ei kuitenkaan niin hiotulta ja monipuoliselta kuin haluaisin.
Mutkien ja suosittelujen kautta löysin lopulta turnauksen voittajan, SugarSyncin, joka näin puolen vuoden kokemuksella on aivan erinomainen (enkä ole ainoa kehuja).
Toiminnot
SugarSyncin vahvuus on sen monipuolisuus – erilaisia tapoja synkronoida, varmuuskopioida, siirtää ja jakaa on useita. Toiminnan runkona on tietokoneelle asennettava asiakasohjelma (client), josta löytyy versiot Windowsille (XP, Vista) ja Macille (10.4 ja uudemmat). Lisäksi softa löytyy myös iPhonelle ja iPod Toucille, BlackBerrylle ja Windows Mobilelle. Nokian käyttämälle S60:lle ei ainakaan vielä ole omaa softaa, mutta m.sugarsync.com -mobiilisivusto tarjoaa näppärän pääsyn palvelimilla oleviin tiedostoihin. Luonnollisesti tarjolla on myös monipuolisempi web-käyttöliittymä tavallisille selaimille.
Kuva: SugarSyncin Mac-client. Vasemman palkin kautta pääsen käsiksi eri koneilta (3 omaa + työkone) tehtyihin backuppeihin, Magic Briefcase on kansio, joka löytyy kaikilta koneilta ja synkronoituu automaattisesti. Web Archive on pelkästään palvelimella oleva kansio ja mobile photos mahdollistaa kännykkäkuvien nopean jakelun.
SugarSyncin kolme keskeisintä tallennustapaa:
- online file backup (verkkovarmuuskopio)
- multi-computer sync (usean koneen synkronointi)
- webarchive (verkkoarkisto)
Online file backupin idea on, että käyttäjän määrittelemistä kansioista (alakansiot voidaan jättää pois) otetaan automaattinen varmuuskopio aina kun jokin muuttuu. Kansiot ja tiedostot listataan asiakasohjelmassa ja verkkopalvelussa lähdekoneen alla, mutta niihin pääsee käsiksi myös muilta koneilta, verkkosivujen kautta sekä mobiili-applikaatioilla. Toimintoa voi siis käyttää paitsi varmuuskopiointiin, myös tiedostojen valikoivaan siirtoon koneelta toiselle.
Multi-computer syncin idea on synkronoida haluttu kansio usean tietokoneen sekä palvelimen välillä. Tätä varten SugarSync luo asennusvaiheessa haluttuun paikkaan koneelle "Magic Briefcase" -kansion. Eli yhden koneen taikasalkun sisältöön tehdyt muutokset päivttyvät automaattisesti palvelimelle ja muille koneille. Eli käyttäjällä voi olla kansiossa vaikkapa Word-dokumentti, jota hän työstää eri koneilta käsin. USB-tikun kiikuttamisen tai sähköpostin lähettelyn sijaan koneilla on aina tuorein versio ja palvelimella vielä viiden sukupolven versiohistoria varmuuskopioituna. Tiedostoon pääsee käsiksi myös mobiililaitteilla tai verkkosivulla. Olen mm. tehnyt taittotöitä laittamalla tiedostot Magic Briefcaseen ja työstämällä niitä kahdella eri verkossa olevalla konella ongelmitta.
Webarchiven juju puolestaan on tiedostojen manuaalinen kopioiminen verkkokansioon. Eli tiedostoihin koneella tehdyt muutokset eivät automaattisesti päivity palvelimelle. Tämä on erityisen kätevää jos täytyy lähettää suurempia tiedostoja useammille ihmisille.
Käyttäjä voi hyödyntää palvelintilaa siis ilahduttavan monella tapaa, ja tarjolla on runsaasti erilaisia tapoja päästä käsiksi kaikkiin palvelimelle siirrettyihin tiedostoihin. Erityisen ihastunut olen iPhone/iPod Touch -tukeen, jonka avulla olen jakanut ihmisille varmuuskopioituja tiedostoja lähettämällä heille palvelimella olevan backupin latauslinkin. Myös mobiilisivusto on pelastanut minut jo useamman kerran turhalta ajelulta ja ajanhukalta. Kansioita voi määritellä myös julkiseksi, mikä helpottaa myös datan jakelua, tarvittaessa tiedostojen lataajalta voidaan vaatia tunnistautumista.
Lisäksi kaikille tiedostoille tarjotaan automaattinen viiden sukupolven versiohistoria, jonka viemä tila ei ole pois käyttäjän hankkimasta palvelinkapasiteetista – eli kun muokkaa vaikkapa tekstitiedostoja sisältävän kansion backupattavaksi, löytyy palvelimelta myös viisi edellistä versiota.
Palvelun kokeileminen
Tutustuminen SugarSynciin on tällä hetkellä hyvin joustavaa, tarjolla on 2 Gt:n ilmaistili rajoitetuilla ominaisuuksilla ja hitaammalla yhteydellä tai 30 päivän kokeilujakso täysillä ominaisuuksilla ja haluamallasi levytilalla (30/60/100/250Gt). Tutustuessani palveluun, oli tarjolla vain 45pv/10Gt -kokeilu, joten en osaa sanoa kuinka suuri nopeusero noiden nykyisten tutustumismallien välillä on. Jos haluaa kokeilla täyttä toimintaa, niin30 päivän kokeilujakson jälkeen on mahdollista siirtyä myös ilmaistilin käyttäjäksi.
Nyt näyttää olevan käynnissä jokin kesäkamppis (15.7. asti), jonka avulla voi kuitata hieman lisätilaa myös tuohon ilmaisversioon. Eli jos haluat kokeilla SugarSyncia, niin tämän linkin kautta saamme molemmat 500 Mt lisätilaa. Jos innostut ostamaan tilin, niin saamme molemmat peräti 10 Gt ylimääräistä tilaa.
Hinnoittelu
Paitsi että homma toimii, se on ilahduttavasti myös sangen edullista. Itse sain puoli vuotta sitten aloittelijalle sopivan 10 Gt:n paketin, jonka hinta on 24,99$/vuosi. Harmillisesti sitä ei ole enää 2 Gt:n ilmaistilin tarjoamisen jälkeen ostettavissa, eipä noita muitakaan vaihtoehtoja ole hinnalla pilattu:
- 30 Gt - 4,99 $/kk ja 49,99 $/vuosi
- 60 Gt - 9,99 $/kk ja 99,99 $/vuosi
- 100 Gt - 14,99 $/kk ja 149,99 $/vuosi
- 250 Gt - 24,99 $/kk ja 249,99 $/vuosi
Kuten yllä tyrkytinkin, niin jos kiinnostaa kokeilla ilmais- tai maksullista versiota, niin käytä toki tätä kampanjalinkkiä, saamme molemmat ilmaista lisätilaa käyttöömme.
***
Jos jotain kysyttävää, niin heitä kommentilla, vastaan kykyjeni mukaan. Käyttövinkkejä ja ehdotuksia paremmiksi ratkaisuiksi otetaan myös vastaan.