Edit: Hups, tämä postaus livahti julkaisuun liian aikaisin ja keskeneräisenä. Olkoot nyt, mutta lisää tulossa.

Hankin viimein iPhonen. Harkinta-aika oli pitkä, sillä vasta kesällä julkaistun 3GS-mallin rauta ja tuorein firmware tekivät paketista sellaisen, että halusin sitoutua Soneran kytkyyn. Laite lienee parasta mitä älypuhelinpuolelta löytyy laadun ja käytettävyyden saralla, mutta rauta ja käyttis ovat vain osa iPhonen viehätystä, valtava ohjelmistotarjonta on monilta osin se juttu, mikä pitää iPhonen muiden yläpuolella.

Ehdin harjoitella vuoden 2. sukupolven iPod Touchilla, olenkin ehtinyt kokeilla yhteensä muutamaa iPhone OS:lle tehtyä appia. Suurin osa softasta on ilmaista tai alle pullakahvin hinnan, joten hyvää saattaa löytää halvallakin.

Koska softatarjonta on oikeastaan liiankin laaja, olen koonnut tähän postaukseen parhaita iPhone-ohjelmistoja helpotukseksi muille. Olen käyttänyt niitä kaikkia iPhone 3GS -puhelimella ja 3.1-firmwarella, monet niistä toimivat täysin tai osittain vanhemmilla kokoonpanoilla ja iPod Toucheilla – en kuitenkaan merkkaa tähän vähimmäisvaatimuksia, ne kannattaa tarkistaa iTunesista, jonne hinnat linkittävät.

Vaikka otsikossa puhun "parhaista iPhone-sofitsta", olen livauttaunut joukkoon myös välttäviä, tämän vuoksi olen myös pisteyttänyt softat 1-5. Alle 3:n menevät ovat välttävästi toimivia (mutta ilmaisia) tai kypsymättömiä kuriositeetteja. Jotta saisin tämän projektin joskus valmiiksi, niin pidän esittelytekstit lyhyinä ja liitän kylkeen videon jos sellainen jostain löytyy.

Tarkoituksenani olisi julkaista yhteensä kaksi tai kolme laajempaa postausta aiheesta sekä sen jälkeen mahdollisesti yksittäisiä esittelyjä.

***

Evernote
Pisteet: 5/5 – Hinta: ilmainen
Evernote-palvelun virallinen iPhone app. Evernote on erinomainen muistio-ohjelma, joka mahdollistaa muistiinpanojen (teksti, kuva, audiotallenteet, pfd, jne..) synkronoimisen tietokoneiden, Evernoten-verkkopalvelun ja iPhonen välillä. Evernoten desktop-client on jo parhautta, mutta iPhone-softa tuo siihen aidosti lisäarvoa, kun kameralla voi kuvata suoraan muistioon ja mikrofonilla ja integroidulla nauhurilla voi tehdä äänimemoja. Palvelu muuttaa sinne lähetetyissä kuvissa olevat tekstit haettavaan muotoon. Softan käyttö vaatii luonnollisesti Evernote-tilin, jonka ilmaisversio on täysin käyttökelpoinen. Tämä softa oli yksi päällimmäisistä syistä, miksi halusin ostaa iPhonen.

Avaa Evernoten esittely YouTubessa

***

SugarSync
Pisteet: 5/5 – Hinta: ilmainen
Tarjoaa pääsyn SugarSync-palveluun ladattuihin/varmuuskopioituihin tiedostoihin ja mahdollistaa tiedostojen katselun ja jakamisen puhelimen osoitteistoa hyödyntäen. Softan avulla on myös tallentaa palvelimelle tai palvelimen välityksellä tietokoneelle valokuvia valokuva-albumista tai suoraan kamerasta. Itse maksan SugarSyncille vuosimaksua tiedostojeni online-backuppauksesta, joten en ole aivan varma kuinka sujuvasti palvelu toimii 2 Gt:n ilmaistilin kanssa. Olen blogannut SugarSyncista laajemmalti aikaisemmin.

Avaa SugarSync-esittely YouTubessa

***

WeatherPro
Pisteet: 5/5 – Hinta: 2,99€
Kuvaus: Usean päivän sääennusteet kolmen tunnin tarkkuudella, lämpötila, tuulen suunta ja voimakkuus, saderiski, satelliittikartat, jne. Hyödyntää GPS-paikannusta. Kaikkia pienempiä paikkakuntia ei löydy listoilta, joten 5 pistettä paikkakuntavarauksella. Ensimmäinen sääennustepalvelu, netissä tai netin ulkopuolella, josta koskaan jaksanut kiinnostua saati innostua.
 

Avaa WeatherPro-esittely YouTubessa

 

 ***

Face Melter
Pisteet: 5/5 – Hinta: ilmainen (Lite) / 1,59€ / 2,30€ (Pro)
Ratkiriemukas softa, jonka avulla voi väännellä valokuvissa olevia kasvoja – kuvan voi ottaa suoraan ohjelmassa tai hyödyntää jo otettuja. Muodonmuutoksesta saa animaatioloopin, jonka voi tallentaa pro-versiossa. Erityisen hyvä lasten viihdyttämieen ja itsekin olen repinyt tästä hupia monikertaisesti hintansa edestä. Päädyin ostamaan normaaliversion.

Avaa Face Melter -esittely YouTubessa,
katso myös AppVeen arvosteluvideo

 

*** 

PhotoForge
Pisteet: 5/5 – Hinta: 2,39€ (-40%)
Ehkä iPhonen monipuolisin ja kuvankäsittelyohjelma ja vieläpä halpa olipa tarjouksessa tai ei. Toiminnoista löytyy sivellin monipuolisilla säädöillä  ja täyttötyökalu hyvällä väripaletilla, pyyhekumi tepsii vain piirrettyyn, eli kuvan päällä voi askarrella huoletta. Lisäksi tarjolla on sottaustyökalu (smudge), rajaus ja jopa kloonaustyökalu! Lisäksi säätöpuolelta löytyy curves & levels (RGB/CMYK/Lab), kohinan posto, epäterävä maski ja terävöitys sekä luonnollisesti undo/redo -toiminnot. Peruskäyttäjäkin löytää tälle käyttöä sillä curves-työkalulla saa korjattua hieman alivalottuneita kuvia, smudgella saa "sensuroitua" kuvasta vaikkapa kasvot ennen julkaisua ja siveltimellä voi vaikka ympyröidä korostettavan yksityiskohdan. Curvesia voi kokeilla saman firman PhotoCurvesFree -näytesoftalla.
Edit: Adoben Photoshopin ilmainen iPhone-versio on nyt saatavilla myös Suomessa. Kannattaa kokeilla myös sitä. En ole vielä itse ehtinyt testaamaan.
Edit2: Testailun jälkeen Photoshop häviää PhotoForgelle 6-2.

Avaa PhotoForge -esittelyvideo YouTubessa
(upotus ei valitettavasti mahdu blogin leiskaan)
 

***

Auto Stitch
Pisteet: 4/5 – Hinta: 1,59€
iPhonen maineikkain panoraamakuvien koontisofta, eikä syyttä. Kuvat voi valita kätevästi ryppäänä ja jälki on yllättävän hyvä. Ohjel Täysiresoluutioisten lopputulosten katselu onnistuu ohjelmassa ja tietokoneella, mutta iPhonen albumi esittää kuvat normikuvien resoluutioisena.
 

***

Google Earth
Pisteet: 5/5 – Hinta: ilmainen
Tämä softa on hieno esimerkki iPhonen vääntövoimasta, sillä se jää fiiliksenä kovin kauas Google Earthin pyörittämisestä tietokoneella. Sormiohjaus toimii hienosti ja kallistuksen tunnistustakin hyödynnetään.

Avaa Google Earth -esittely YouTubessa

***

Cyclopedia
Pisteet: 3/5 – Hinta:
Softa paikallistaa käyttäjän ja näyttää kameran läpi katseltuna lähistölle geotagattuja englanninkielisiä Wikipedia-artikkeleita. Softa saa mielikuvituksen laukkaamaan, mutta käytännön arvo jää heikoksi – tästä kannattaa maksaa vain jos tykkää fiilistellä ja esitellä erilaisia augmented reality -demoja. Ja minähän tykkään.

***

Pocket Universe
Pisteet: 4/5 – Hinta: 2,39€
Softa hyödyntää GPS-paikannusta, magnetometriä ja kiihtyvyysanturia tunnistaakseen puhelimen sijainnin ja asennon, ja näyttää ruudulla liikkellä panoroitavan ja pinch-otteella zoomattavan tähtikartan. Eli softa käyntiin ja tähtää taivaalle, niin näet mitä tähtikuvioita ja planeettoja juuri sillä suunnalla on nähtävissä. Augmented reality -demona edellämainittua Cyclopediaa tyylikkäämpi ja muutenkin käyttökelpoisempi jos taivaalle tiirailu kiinnostaa. Softa on näköjään nyt maksullinen, itse onnistuin nappaamaan ilmaisversion.

*** 

Eat.fi
Pisteet: 4/5 – Hinta: ilmainen
Softa tunnistaa (vähän hitaasti) sijainnin ja hakee kaupungin ravintolatietoja mainiosta Eat.fi -palvelusta. Näppärä tapa hakea ruokapaikkoja kategorian, hinnan, käyttäjäarvioiden tai, mikä usein tärkeintä, läheisyyden ja keittiön aukiolon mukaan.

***
 

Remote (iTunes)
Pisteet: 4/5 – Hinta: ilmainen
Erittäin näppärä langattoman lähiverkon yli toimiva kaukosäädin iTunesiin.

 ***

Crop for Free
Pisteet: 2/5 – Hinta: ilmainen
Simppeli softa, jolla voi rajata otettuja valokuvia ja tallentaa ne uutena tiedostona. Rasittavan pitkä intro ja toiminta välillä tahmaa, mutta ilmaiseksi työkaluksi ihan ok lisä, ellei halua maksaa paremmasta editorista.

***

Facebook
Pisteet: 5/5 – Hinta: ilmainen
En erityisemmin tykkää Facebookista, mutta pakko myöntää, että tämä softa on hyvä tapa käyttää sitä. Toimintojen määrä on moninkertainen verrattuna esim. Nokian puhelimiin saataviin versioihin, mm. chat toimii sujuvasti.

***

Bejewled 2
Pisteet: 5/5 – Hinta: 2,39€
Pelaajana ns. casual gamer, eli tykkään simppeleistä peleistä, joilla voi kuluttaa muutaman minuutin silloin tällöin – tai sitten addiktoitua ja pelata silmät pyöreinä aamuviiteen. Bejewled 2 soveltuu molempiin.

Lisää Bejewled 2 -esittelyjä YouTubessa

***

Jungle Gems
Pisteet: 4/5 – Hinta: ilmainen (lite) / 0,79€
Jungle Gems on tyyliltään samaa sarjaa edellä mainitun Bejewledin kanssa. Pienillä jalokivillä ammutaan pyörivää timantirypästä ja 4+ kombot samaa väriä tipahtavat. Pientä miinusta pienestä tarkkuuden puutteesta, mutta päivitykset ovat parantaneet laatua. Ilmaisessa lite-versiossa peliaika rajoitettu minuutiin.

***

Sway
Pisteet: 4/5 – Hinta: ilmainen (lite) / 3,99€
Sway on todella symppis peli, joka hyödyntää kapasitiivistä kosketusnäyttöä hienolla tavalla. Pelaajan peukut vastaavat ruudulla roikkuvan hahmon käsiä. Peukku ruutuun ja hahmo tarttuu kiinni, peukku ylös ja käsi pääsee irti. Sormia pyörittämällä ja nosetelemalla edetään pitkin seiniä ja kerätään pojoja. Välillä pudotaan, mutta ei se mitään, sillä kenttien edetessä kysymys on taidosta, ei elämien loppumisesta, vaihtoehtoisia reittejä on useita, joten yksi vaikea taso ei vielä pilaa päivää. Hinta on näköjään noussut oman hankinnan jälkeen, mutta onneksi tarjolla on myös ilmainen lite-versio.

***

ActiveSonar

Pisteet: 3/5 – Hinta: ilmainen
Tämä kuuluu sarjaan leikkikalut. Ensin softalle kerrotaan arvio huoneen lämpötilasta, sitten napautetaan se käyntiin ja kaiuttimista alkaa kuulua napsutusta, jonka avulla puhelin arvioi kaiuttimien suunnassa olevan esteen etäisyyden. Muutamalla lämpömittarin kanssa tehdyllä testikerralla pääsin jopa +/- 3 senttimetrin tarkkuuteen.

***

RedLaser
Pisteet: 4/5 – Hinta: 1,59€
Softa lukee kameran avulla viivakoodeja kirjoista/leffoista/levyistä ja etsii hinnat halutun Amazonin valikoimasta sekä muista verkkokaupoista. Tarvittaessa viivakoodin voi syöttää myös numeraalisessa muodossa. Ymmättettävästi suomenkielisiä kirjoja ja täällä jaeltavien leffoja löytyy ulkomaisista tietokannoista huonosti, mutta

***

Just Light Flashlight
Pisteet: 4/5 – Hinta: ilmainen
Pelkkä valo. Siis valkoisena hehkuva ruutu, vähänniinku taskulamppu. Antaisin täydet pinnat jos se nostaisi ruudun kirkkauden maksimiin (softat ei ilmeisesti saa tehdä sitä).