Edellisestä postauksestani mieleeni palautui tuore verkkomainonnan havainnointia käsitellyt tutkimus (juttu / full text), jonka mukaan varsin huomaamatonkin altistuminen vaikuttaa myönteisellä tavalla käsitykseemme tuotteesta tai tuotemerkistä. Jatkuva altistuminen lisää tunnettavuutta, mikä puoltaa positiivisempaa arviointia nopeita päätöksiä tehtäessä.

Tieto on hyvä muistutus meille, jotka hieman ylimielisesti kuvittelemme olevamme immuuneja verkkosivujen mainoksille - pystymmehän nopealla vilkauksella erottamaan mainokset ja välttämään niiden lukemista, ja eihän niillä voi olla mitään tehoa, kun emme edes muista mitä mainoksia olemme nähneet...

Ähäkutti! Nopea silmäyskin riittää ja tutkimuksen mukaan se, ettemme yleensä edes muista nähneemme mainoksia, vaikuttaisi olevan mainostajan kannalta jopa edullista, sillä omien tuntemusten kriittinen arviointi ("tää on tuttu koska näin mainoksen") riittää kumoamaan tuttuuden tuotteelle tuoman edun.

Voisiko ollakin siis niin, että mainosten relfeksinomaisen välttelyn sijaan meidän pitäisi aktiivisesti tarkkailla ja analysoida markkinointiviestejä ja yrittää luoda niistä heti tuoreeltaan kriittinen muistijälki? Pystyisimmekö sitten ostotilanteessa paremmin erottamaan mainoksista kumpuavat ei-kokemusperäiset tuntemukset ja vertailemaan "tuttua" ja tuntematonta epämääräisten fiiliksien sijaan hinnan, ominaisuuksien ja ekologisten seurausten perusteella?