Latasin Microsoftin ilmaislaarista Photo Info -ohjelman, jolla pystyy tarkastelemaan ja säätelemään valokuvien EXIF- ja IPTC-tietoja helpommin suoraan Windows Explorerissa.

364989.jpg

Kuvan tietoihin voi kameran lisäämän perusdatan (malli, aukko, suljin, blaa blaa) lisäksi liittää esimerkiksi kuvaajan nimen, kuvauspaikan, avainsanoja jne. tai muokata jo olemassa olevia tietoja kuten kuvan ottoaikoja.

Jälkimmäinen ominaisuus on etenkin itselleni tarpeen, sillä kameran on usein unohtanut siirtää kameran kelloa talvi-/kesäaikaan siirryttäessä tai toiselle aikavyöhykkeelle matkatessa. Tarkalla ajalla ei muuten olisi niin suurta väliä, mutta retkueella on matkassa kaksi kameraa ja kaksi kännykameraa, niin monien albumiohjelmien kellonaikaan perustuva esitysjärjestys tuppaa hyppiimään ikävästi tapahtumasta toiseen ja takaisin.

Rautalanka-esimerkki lomakuvien synkkaamisesta:
  • Valitse normaalissa kansionäkymässä väärässä ajassa olevat kuvat, klikkaa hiiren oikealla napilla ja valitse "Photo Info".
  • Klikkaa oikeassa alareunassa olevaa "Edit as a Collection" -nappia
  • Valitse "Origin" -välilehti
  • Ruksi kohtaan "Use the EXIF capture date if available"
  • Ruksi kohtaan "Adjust the EXIF capture date in the file by:" ja säädä aika kohdalleen. Esim. -1 tunti kääntää jokaisen valitun kuvan kellonaikaa tunnin taaksepäin.
  • "OK" ja homman pitäisi olla selvä

364912.jpg

Vaativammille kuvaajille EXIF- ja IPTC-tietojen tiirailuun ja säätelyyn löytyy varmasti pätevämpiäkin softia, mutta sujuvan Windows-integraation vuoksi Photo Info lienee ihan näppärä lisä heidänkin palettiinsa. Kaltaiselleni vähemmän tosissaan kuvaavalle softan säätövarat riittävät varmasti paremmin kuin hyvin.

Olen silti avoin ehdotuksille. Omien suosikkienne mainostaminen kommenteissa on jälleen toivottua käyttiksestä ja hinnasta riippumatta.

Edit: Täsmensin tekstiä. Kuten Tuomo kommenteissa huomauttikin, niin kuvaajan tiedot ja avainsanat eivät kuulu EXIF-tietoihin vaan IPTC-tietoihin. Kiitos korjauksesta.