Pääsiäinen oli ja meni, siinä sivussa tuli todistettua aivan helkkarin kova NIN-keikka. Palaan (kenties) keikkatunnelmiin myöhemmin, mutta sitä ennen asiaa kännyköiden virrankulutuksesta.

Lomapäivät vietin sen verran korvessa, ettei isäntätalouteen ollut saatavilla laajakaistaa - sähköpostin luku ja pintapuolinen blogien selailu hoituikin sujuvasti kännykällä (Nokia N90). Luonnollisestikaan alueella ei ollut 3G-yhteyttä, mutta sisältöjen ollessa kevyitä, en moista ehtinyt edes kaipaamaan.

Mutta mitä ihmettä, akku vain jaksoi ja jaksoi. Kotona Jyväskylässä olen tottunut siihen, että toiminta-aikaa on kevyelläkin käytöllä reilu päivä, kun taas korvessa päästiin jo pitkälle kolmatta.

Pohjanmaalta suunnistin edellämainitulle keikalle Helsinkiin, missä akkuni tuppaa loppumaan Jyväskylääkin vauhdikkaammin. Tälläkin kertaa puhelin kuoli kesken päivän, vaikken napsinut tavalliseen tapaan edes kuvia, soitin vain muutaman puhelun ja tarkistin Journalismin päivien aikataulun (ovat muuten piilottaneet tämän html-muotoisen aikataulun ja tarjovat sivuilla vain tätä typerän muotoista pdf-tiedostoa, prkl).

Jos 3G kerran vaikuttaa kulutukseen, niin niin saako sen kytkettyä pois päältä?

Silmäys valikoihin ja siellähän se on: Asetukset >> Verkko >> Järjestelmätila >> GSM (muut vaihtoehdot kaksitoimisuus ja UMTS).

Samaan tapaan tien päällä voi pinnistellä pidemmälle kytkemällä Bluetoothin pois käytöstä ja jopa laskemalla näytön kirkkautta.

Jos joku, nyt ihmettelee, että miksi hankkia 3G-puhelin ja kytkeä UTMS pois päältä? Noh, 3G-luureissa nyt tuppaa olemaan muutenkin parempaa rautaa ja ohjelmistoja. Ja saahan tuon yhteyden tarvittaessa käyttöön, jatkuvaa valmiutta tarvitsee lähinnä jos vastaanottaa jatkuvasti videopuheluita tai vain muutoin olla välittömästi valmis nopeaan datansiirtoon.

***

Nokian Tommilla oli muuten hauskan positiivinen näkökulma akkujen heikkouteen: kuluttajat eivät tule pitämään virtasyöppöä nettiyhteyttä jatkuvasti päällä mobiililaitteissaan, joten kun ei ole pelkoa verkkojen ylikuormittumisesta, voivat operaattorit hinnoitella kiinteät datayhteydet huokeammin.