Veteraanin eilinen heittäytyminen panssarivaunun alle itsenäisyyspäivän paraatissa Jyväskylässä löytyy YouTubesta. Linkittääkkö vaiko ei?

Uutispöytälaatikko perustelee Hesarin kielteistä kantaa.

Arvostan päätöstänne, moinen sisältö ei sovellu tiedotusvälineen sivuille. Mutta ei millään pahalla, te linkititte jo. Uutispöytälaatikossa ei ehkä ollut HTML-muotoista linkkiä videoon, mutta kerroitte mistä se löytyy:

"Kun jotain tuollaista tapahtuu valtakunnallisessa paraatissa, kyse on väistämättä uutisesta. Tällä kertaa paikalle osui myös joku innokas kamerakännykän kanssa, joten totta kai YouTubessa oli tarjolla videota melkein heti." (Uutispöytälaatikko, Maija Aalto)

Periaatteessa väistätte eettisen vastuunne, mutta käytännössä ohjaatte kiinnostuneet lukijat videon luo lähes yhtä pienellä vaivalla kuin suoraan linkittämällä. Video löytyy lähes mitä tahansa juttuun liittyvää avainsanaa YouTubessa kokeilemalla. Löytäminen ei ole niin suoraviivaista jos sana "YouTubessa" vaihdetaan vaikkapa sanaan "Internetissä". Sekään ei tosin ole mikään este, vaan hidaste.  En nyt tarkoita, että asaiasta pitäisi olla myöskään hiljaa – nostan hattua blogissa käydylle pohdinnalle.

Löysin videon ohjeidenne mukaan ja katsoin sen juuri. Hesarin uutisoima kuvaus tapahtuneesta on tarkempi ja raaempi kuin itse kaukaa kuvattu video. Silti se kertoo minulle jotain oleellista. Nyt tiedän varmasti, ettei onnettomuuden toisella uhrilla, panssarivaunun kuskilla, ollut mahdollisuutta pysähtyä tai väistää. Ehkä videota ei olisi pitänyt koskaan julkaista, mutta jos sille haluaa luoda jonkin myönteisen merkityksen, niin olkoon se synninpäästö kuskille.

Ehkä (ja toivottavasti) saan tästä kritiikkiä, mutta lueteltuani ohjeet videon löytämiseksi, niin mielestäni on aivan sama linkittää videoon (Huom! Videon sisältö voi järkyttää, kuvatut tapahtumat johtavat ihmisen kuolemaan).

En nyt linkittänyt pelkän linkittämisen vuoksi, vaan annan vinkin: Jos vastustat videon julkaisua YouTubessa, voit käydä sivuilla klikkaamassa "Flag as Inappropriate" -linkkiä, joka edesauttaa videon merkitsemistä K18-leimalla tai jopa sen kieltämistä.


Päivitys – Blogeissa aiheesta: Havaintovihko (Tuomolta myös toinen aihetta liippaava), Tuhat Sanaa, Pinseri...