Bongasin Mealta linkin Viestintäviraston ylläpitämään Nettimittari-sivustoon, jossa voi testata oman nettiyhteyden kaistanleveyttä lataamalla koneelle  operaattoria vastaavan mittausohjelman (vain Win XP ja 2000).

Jossain vaiheessa sinulta pyydetään sähköpostiosoitetta ja salasanaa rekisteröitymiseen, mikä on valtionpalvelulta helvetin typerää, mutta siihen voi syöttää mitä lystää.

Ohjelma arvioi yhteytesi nopeuden vastaanottamalla erisuuruisia testipaketteja. Älä säiky pienestä vajeesta, sillä todennäköisesti luvut eivät ole ihan sitä mitä kaupassa sinulle myytiin. Nettimittarin FAQ listaa syitä kaistan katoamisiin. Jos erot ostamasi yhteyden ja saamasi tulosten välillä ovat Mean tapaan räikeitä, niin puhelin käteen ja valivali.

Itse sain muutaman mittauksen perusteella alla olevan käppyrän. En ole ihan varma kuinka paljon niiden pitäisi olla, sillä olemme verkossa taloyhtiön hankkiman Sonera-yritysliittymän kautta. Vajaa seitsemän megaa sekunnissa on kuitenkin helkkarin hyvä kate alle 10 euron kk-maksulle :)

216139.jpg


Ja muistattehan, että tiedosiirtonopeus ilmoitetaan yleensä biteissä ja tiedostojen koko tavuissa, ja yksi tavu on kahdeksan bittiä.
Eli 1 Mt tiedosto, ei tule 1 Mbit/s -yhteydellä yhdessä sekunnissa, vaan aikaa vierähtää vähintään 8 s ja käytännössä vielä enemmän. Joku perusteita paremmin tunteva voi avautua kommentteihin :)