Tein muistiinpanoja ensi sunnuntain PuhujainKulma -podcastia (RSS) varten, mutta postataanpas tännekin tiivistelmää USB 3.0:n spekseistä:
 1. Kymmenen kertaa edeltäjäänsä nopeampi. USB 3.0:n tiedonsiirron teoreettinen maksimi on huimat 4,8 gigabittiä sekunnissa. Nopeudesta kertoo esimerkiksi se, että kaikki ulkoiset kovalevyt eivät pysty kirjoittamaan dataa niin nopeasti ja 27 Gigatavun HD-leffa siirtyisi USB 3.0:lla 70 sekunnissa kun taas USB 2.0:lla aikaa kuluisi 15 minuuttia.
 2. Aidosti kaksisuuntainen liikenne. Kaapeliin tulee pari lisäpiuhaa, jotka mahdollistavat yhtäaikaisen lukemisen ja kirjoittamisen.
 3. Taaksepäin yhteensopiva. Aivan kuten 1.1-2.0 -siirroksessa, vanhojen laitteiden kaapelit toimivat myös USB 3.0:sta tukevien tietokoneiden portteihin. Kaapeleiden toisessa päässä on kuitenkin odotettavissa uudistuksia, sillä kaksisuuntaisuuden tuomien lisäpiuhojen sovittaminen esim. pieniin mini-USB -liittimiin olisi liian hankalaa:

  1836084.jpg
  Uusi B- ja A-liitin.

  1836087.jpg
  Uusi mini-USB -liitin.

 4. Enemmän virtaa. Perinteinen USB 2.0 antaa lisälaitteille virtaa 100 milliampeerin verran, mutta USB 3.0 peräti 900 milliampeeria. Tämä tarkoittaa mm. että osa lisälaitteista, jotka tarvitsevat nyt oman virtalähteensä pärjää jatkossa omillaan ja 3.0-porttiin voidaan kytkeä hubien avulle entistä useampia laitteita. Myös kännyköiden ja mp3-soittimen lataaminen USB-portin kautta käy jatkossa vikkelämmin.
 5. Parannettu virransäästö. Vaikka USB 3.0 antaa tarvittaessa enemmän virtaa, se myös säästää sitä. Kytkettynä, mutta käyttämättömänä olevien lisälaitteiden luvataan syövän vähemmän virtaa.
Kuulostaa hyvältä, mutta kuluttajien riemuksi USB 3.0 voidaan odottaa vasta 2010 alussa. Lisäksi ongelmia lupaa myös USB 3.0:aa kehittäneen Intelin ja rannalle jääneen AMD:n keskinäiset lisensiointikahinat. AMD onkin uhitellut tekevänsä Nvidian kanssa oman versionsa USB 3.0:sta.