Saksalaisen DFKI:n Text 2.0 -konsepti vaikuttaa hienommalta kuin nimensä puolesta kuulostaa. Ideana on, että sähköisen lukulaitteen kamera tarkkailee lukijan katsetta ja reagoi siihen. Tuloksena esim. lukukohdan mukaan vaihtuva kuvitus, äänitehosteet, automaattiset sanakirjat sekä kirjanmerkit. Eli käytännössä kyseessä on eräänlainen katseeseen perustuva mouse over – verkkosivulla toimintoja käynnistelläänkin HTML-tageihin lisätyillä javascriptimaisilla komennoilla kuten onFixation, onGazeOver ja onRead.

Avaa video YouTubessa

Hemmetin hieno idea, joka sovellusalueet ovat rajattomat. Kuvitelkaa katseherkkä sopimus, joka oikeasti vaatii avainkohtien läpilukemisen ennen verkkopalvelun käyttöönotoa. Tai vaikkapa lukutaitoon mukautuva koulukirja, joka myös valvoo läksyjen lukua.

Text 2.0 -konsepti tuottanee myös mielenkiintoisia ratkaisuja pitkien verkkosivujen esittämiseen. Ongelmana on, kuten Jakob Nielsenin tuoreessa kirjoituksessa todetaan, että ensimmäinen ruudullinen verkkosivusta saa 80% huomiosta, mutta käyttäjät ärsyyntyvät sisältöjen hajoittamisesta useille lyhyille sivuille. Ehkä katseohjaus voisi pitää kirjaa jo luetusta ja automatisoida ruudun vieritystä tai sisältöjen vaihtoa ruudulla. Ylläolevan videon lopussa oleva silmäilymoodin kaltainen tila voisi myös auttaa tekstin haltuunottoa heti ensimmäisellä ruudullisella.

En kuitenkaan lähtisi odottamaan ketseherkkiä sovelluksia saati verkkosivuja kuluttajien saataville vielä hetkeen. Katseentunnistavat kamerat vaativat infrapunalähettimen ja -kameran (kts. video alla), eli rautaa ei ole kuluttajalaitteissa ja käyttöjärjestelmät sekä selaimet vaativat lisäosia, ellei tukea lisätä tulevaisuuden versioihin.

Avaa video YouTubessa

Katseohjauksen popularisoituminen vaikuttaa aika epätodennäköiseltä tietokoneissa, mutta kuten Kari Haakanakin omassa postauksessaan pohti, tarpeeksi tiukkaan kontrolloidut tuotekokonaisuuksissa (kuten Applen iPad) voidaan ottaa hyvinkin lentäviä lähtöjä. Ja onhan uuden sukupolven kameraohjausta tulossa pian ihan kaupan hyllyillekin, sillä Microsoft on luvannut tuoda pelaajan kehonliikkeitä kameroilla ja sensoreilla tarkkailevan Natal-ohjaimen Xbox 360 -pelikonsolille jo tämän vuoden puolella.

(via Kari Haakana)