Pysähdyin tuossa kahvin äärellä pohtimaan kännykkäni suhdetta arkirutiineihini. Nokialaisesta älypuhelimestani löytyy seuraavia profiileja: off-line, yleinen, äänetön, kokous, ulkoilma ja hakulaite. Ensimmäinen kytkee laitteen irti puhelinverkosta ja loput vaikuttavat vain ja ainoastaan siihen millaista meteliä kulloinkin puhelin pitää...

On pakko kysyä, että mikä helvetin älypuhelin tämä on olevinaan? Miksei profiileilla voi vaikuttaa puhelimen muihin toimintoihin?

Itse haluaisin luoda esimerkiksi seuraavanlaiset profiilit:

Kotona-tilassa oletuksena: äänet päällä, näytön kirkkaus täysillä, näppäin lukko auki, Bluetooth päällä, WLAN päällä (nykyisessä puhelimessani ei ole WLANia, mutta leikitään nyt), sähköpostin vastaanotto pois päältä, halutun softan, esim. Salling Clickerin käynnistys. Logiikka: kotona olen yleensä tavoitettavissa, laturi on läsnä, tietokoneen langaton ohjaus tai synkkaus on jokapäiväistä, puhelimen ollessa yleensä kädessä tai pöydällä on näppäinlukkokin tarpeeton.

Matkalla-tilassa: äänet päällä, näytön kirkkauden puolitus, automaattinen näppäinlukko, Bluetooth, WLAN  ja sähköposti pois. Logiikka: Tähän tilaan kytkeytyminen tapahtuisi automaattisesti kodin WLAN-verkosta poistuttaessa, langattomat yhteydet katkaistaan virransäästö- ja tietoturvasyistä.

Luennolla
-tilassa: äänet pois, näytön kirkkauden puolitus, näppäilukko pois, Bluetooth pois, WLAN ja sähköposti päälle. Logiikka: Yliopistolla kun on yleensä avoimet verkot, joten surffailua tulee varmasti harrastettua aktiivisen opiskelun lomassa.

Kahvila-tilassa: äänet vaimeat, näytön kirkkaus täysille, näppäilukko pois, Bluetooth pois, avoimien WLAN-verkkojen etsintä. Logiikka: jos puhelin löytää ilmaisen verkon, niin selain käynnistyy automaattisesti ja samalla noudetaan posti. Koska puhelin on jo kädessä, niin muita huomioiden voidaan vaimentaa myös soittoääniä.

Säästö-tilassa: äänet normaalit, automaattinen näppäinlukko, näyttö himmeälle, langattomat yhteydet pois, käynnissä olevien prosessien sulkeminen. Logiikka: Maksimaalinen virransäästö.

Sitten olisi ihan loogista, että puhelin kytkeytyisi äänettömälle ja takaisin #-nappia painelemalla ilman muutoksia muuhun profiiliin.

Samaan syssyyn *-napin voisi ottaa hyötykäyttöön ja sitoa siihen vaikkapa Bluetoothin virtakytkimen - nykyinen valikoissa seikkailu (yht. 3 klikkausta) on liikaa kärsimättömälle luonteelleni.

Eipä tämän kummempaa, tulipahan vain mieleen.