Marinadi kirjoitti blogien kävijätilastoinneista miellyttävän selkokielisesti, kiitos siitä. Aihepiiriin käsittely nosti pintaan jo pitkään mielessäni kuplineen ärtymyksen, jonka tiimoilta minun on nyt pakko osoitella sormella vähän jokaista bloggaajaa, luultavasti myös itseäni.

Jos blogiemme kävijästatistiikoista käy ilmi lukijoidemme IP-osoite tai tarkemmin sanoen mille organisaatiolle kyseinen osoite kuuluu, niin miksi helvetissä tiedolla pitää leveillä julkisesti?

Ymmärrän oikein hyvin, että mieliämme kutkuttavat vierailut jonkin suuryrityksen tai valtiollisen instituution koneilta - onhan niin helppoa fantasioida omien kirjoitusten kiinnostavuudesta tuotekehityksen tai ministeritason päätösten kannalta.

Yrittäkäämme silti pitää turpanne kiinni. Lukijamme ovat mitä todennäköisimmin tavallisia ihmisiä (sillä muunlaisia tässä maailmassa ei juurikaan ole), jotka vain sattuvat pitämään kirjoituksistamme tai ovat sattumalta eksyneet paikalle googlettamalla.

On mielestäni äärettömän epäkohteliasta rehennellä niinkin identifioivalla tiedolla kuin lukijoiden työpaikalla. Tiedon yhdistäminen varsinaiseen henkilöön on tietenkin varsin hankalaa, se mutta yrittäkääpä eläytyä hetkeksi vähemmän nettitaidokkaan ja nettipresenssiään vaalivan surffarin tunteisiin - itse voin kuvitella, että ahdistavalta tuntuu.

Ja sanotaanpa vielä näin: jos joku yritys alkaisi toitottamaan vastaavia tietoja omien sivujensa vierailijoista, niin monet bloggaajista olisi vikisemässä, että "kuinka ne kehtaa".

***

Alleviivaan vielä, etten ole kieltämässä kaikkea tilastojen julksista pureskelua. Maa- ja kaupunkikohtaiset tilastot ja tekniset kuriositeetit kuten selainversiot ja ruuduntarkkuudet ovat ihan ok.