Olli kysyy kuinka usein ihmiset perkaavat blogitilauksiaan:
  • milloin viimeksi poistit blogin/blogeja rss-lukijasta/suosikeista ja miksi?
  • miten tiuhaan tilaat uusia blogeja tai poistat entisiä?
  • tapahtuuko se edes jokseenkin säännönmukaisella tahdilla?
Viimeksi poistin blogin seurannasta viime vikolla - syynä yleisin, eli kiinnostavia postauksia oli todella vähän suhteessa ei-kiinnostaviin. Poistan blogeja seurannasta n. kerran kahdessa viikossa.

Lisään uusia blogeja tai muita syötteitä seurantaan n. muutaman viikossa. Lisään enemmän kuin poistan, joten olen joutunut luomaan RSS-lukijana käyttämääni Google Readeriin sopivan hierarkian.

Kuten monessa muussakin RSS-lukijassa, myös Google Readerissa syötteet voi jakaa kansioihin, jolloin tuoreimmat postaukset voi lukea joko lähde- tai kansiokohtaisesti. Syötteen voi myös merkitä kuuluvaksi useampaan kansioon.

Itselläni on käytössä n. 20 kansioita, joihin jaottelen blogeja käyttäen kriteereinä esimerkiksi kiinnostavuutta, teemaa, tyyliä, kieltä ja päivitystahtia.

Ensimmäisessä kansiossa ovat blogit, jotka saavat huomioni aina ensin – niiden postaukset kiinnostavat aina ja niitä on mukava lukea myös mobiilisti.

Toinen kansio on ensimmäisen esiaste, sieltä noustaan ykköskansioon ja sinne pudotaan ykköskansiosta. Tässä jaottelussa ei ole kyse niinkään laadusta, vaan mukavaksi havaitusta lukujärjestyksestä – blogeja on kiva lukea niin, että peräkkäin nautittavat postaukset muodostavat mielekkään ryppään.

Kahden ensimmäisen lisäksi minulla on lukuisia kansioita blogeille, jotka päivittävät erityisen paljon tai niiden postausten määrä/mielenkiintoisuus -suhde on heikko, mutta mielenkiintoisia postauksia siis kuitenkin löytyy. Kerään tällaisten blogien jutut kansioihin, jotka voin sitten silmäillä nopeasti läpi ja paikallistaa ne oleelliset. Jos poistan jonkun blogin tilauksen, niin se todennäköisesti kitunut jo pitkään, joissain näistä kansioista.

Sitten minulla edellisen kaltaiset jaot myös ulkomaalaisille blogeille, niitä on mukava lukea erillään paitsi kielen, myös erilaisten viittaussuhteiden vuoksi.

Lisäksi minulla on kansioita, jotka on omistettu blogiryppäille, jotka tuottavat valtavan määrän merkintöjä päivässä. Tällaisia ovat esimerkiksi vekotin- tai softablogit. Selaan nämä yleensä päivittäin läpi varsin rivakalla tahdilla – jos kansio on ehtinyt paisua useamman päivän, niin merkkaan surutta kaiken luetuksi.

Omat kansionsa ovat saaneet myös sarjakuvat, ihmisten Flickr-feedit, Flickrin kommentit, tietyt foorumit ja organisaatioiden tiedotesyötteet. Tiedotusvälineiden syötteet ja muut todella aktiiviset lähteen säilytän kansioiden ulkopuolella, sillä niitä on mukavinta lukea lähde kerrallaan.

Yllä olevan kuvauksen pointti on siis, että tilaan paljon uutta, mutta poistamisen sijaan luon limbokansioita, jonne siirrän syötteitä, joita en jaksa aktiivisesti seurata, mutta joita paremman puutteessa pureskelen suurempina ryppäinä.