Mozy (Win & Mac)

Mozy.com on varsin näppärä varmuuskopiointipalvelu, joka tarjoaa yksityisille ihmisille ilmaista säilytystilaa 2 gigan edestä, vajaan viiden taalan kuukausimaksulla tallennustila on rajaton.

Palvelun käyttöönotto. Rekisteröitymisen jälkeen ladataan asiakasohjelma (Windows tai Mac OS X) ja sitten määritellään varmuuskopioitavat kansiot. Ohjelma osaa automaattisesti ehdottaa esim. ohjelmien asetustiedostoja, sähköposteja, selaimen salasanalistaa jne. Tiedot siirtyvät vahvasti kryptattuina.

Asensin softat kannettavaan (Mac) ja pöytäkoneelle (Win). Molemmat toimivat ihan ok, Mac-softa n käyuttöönotto tuntui aavistuksen selkeämmältä, mutta Windows-puolella sitten asetuksia pääsikin säätelemään paljon mielekkäämmäksi.

Varmuuskopioinnin voi käynnistää itse tai ajastetusti. Perinteisen joka päivä klo xx.xx ohella softan voi laittaa tarkistamaan varmuuskopioinnin tarpeen aina kun konetta ei ole käytetty x minuuttiin. Koska tiedostojen kryptaus ja siirto vaatii hieman tehoja ja kaistaa, Mozy ymmärtää pysyä taustalla jos nettiyhteys on juuri sillä hetkellä rankassa käytössä tai jokin muu prosessi vaatii suoritintehoja.

545178.jpg

Samoilla tunnuksilla voi kirjata useampia koneita, jolloin kaikkien profiilien tiedostot näkyvät erilteltynä myös webpalvelussa.

Outoa kyllä, softan Mac-versiosta ei löytynyt tiedostojen palautusnappia. Windows-versiossa homma sen sijaan oli tehty varsin helpoksi. Tiedostojen palauttaminen onnistuu myös verkkopalvelusta restore files -sivulta.

Verkkosivujen kautta tilattu palautuspaketti tulee exe--tiedostona tai dmg-imagena, riippuen kummasta käyttiksestä alkuperäinen kopio on ladattu. Tiedostomuoto rampauttaa harmillisesti tiedostojen siirtelyn koneelta toiselle, joten Mozyn käyttöarvo jää harmillisesti "vain varmuuskopiointiin".

Tiedostojen palauttaminen on ilmaista, mutta tarjolla on myös optio tilata tiedostot dvd-levyllä (esim. 1 levy + kuljetus n. 65 dollaria).

Ihan fiksunoloinen softa, joten pikakokeilulla voin suositella. Jos rekisteröidytte palveluun tässä postauksen alussa tai tämän tämän linkin kautta, saamme molemmat neljännesgigan lisätilaa. Jos tykkäätte enemmän Ollista, joka vihjasi palvelusta minulle, niin käykää klikkaamassa sen linkkiä.


***

MarcoPolo (Mac)

MarcoPolo on näppärän oloinen, joskin varsin vaiheessa oleva, ilmaissofta Macille (kannettavan)koneen käyttöpaikan tunnistamiseen.

Softa tunnistaa annettujen ehtojen (WLAN-verkko, IP, Bluetooth-laitteet, kytketyt USB-laitteet) perusteella missä ollaan ja suorittaa sen mukaan erilaisia toimenpiteitä, kuten lähtevän postin palvelimen (SMTP) ja oletusprintterin valinta. Kätevä softa niille, jotka sahaavat koneensa kanssa vaikkapa kodin ja työpaikan/koulun langattomien verkkojen väliä.

Softan saa myös tekemään muitakin temppuja kuten avaamaan tiedoston tai käynnistämään softan tiettyyn verkkoon liityttäessä tai sieltä poistuttaessa. Esim. kotiverkkoon palatessa softan voi laittaa tyrkyttämään varmuuskopiointia edellä mainitulla Mozylla:

545182.jpg


Kuten sanottu, softan ominaisuudet ovat vielä varsin vaiheessa, mutta Apple Scriptejä ja muita loitsuja osaaville MarcoPolosta on varmasti rajatonta riemua jo nyt.