Katsoin vasta hykerrelleen John Websterin Katastrofin aineksia -dokumentin, jossa vuoden aikana minimoimaan kaikkien öljypohjaisten tuotteiden kulutus. Pidän suuresti projekteista, joissa kertoja laittaa itsensä peliin ja muuttaa radikaalisti tapojaan kyseenalaistaakseen käytäntöjä ja tarkastellakseen vaihtoehtoja.

Websterin dokkarista inspiraatiotaan on hakenut myös Vuosi ilman roskista -blogi, jossa perusideaa kirjoittaja Eko-Jani kuvailee seuraavasti:

"Mitä tapahtuu, kun roskien vienti lopetetaan vuodeksi? Täyttyykö asuntoni jätteestä ja saan lopulta häädöt hullun paperein? Se jää nähtäväksi, ja tämä blogi käsittelee näitä tapahtumia seuraavan 365 vuorokauden aikana. Uskon tämän projektin opettavan paljon kestävästä elämäntavasta, sekä itseäni että toivottavasti myös muita."

Jätemäärien tarkkailu tuottaa mielenkiintoisia havaintoja, jotka korostuvat verrattaessa Eko-Jonin säästeliääseen elämäntyyliin:

"Jos haluan pienentää jätekilojen määrää, kannattaa panostaa postiin. Pelkästään tuo bonusjärjestelmän kuukausiposti painoi 300g, eli puolet koko viikon roskista!" #

Puntaroinnin ohessa Eko-Joni pohtii muitakin energiansäästöön liittyviä kysymyksiä, kuten induktioliesien etuja.

(via Kulutusjuhla)