Olen kuullut viimeaikoina monelta suunnalta (ja uutisistakin) nurinaa siitä kuinka N95:n uusin firmware poistaa ilmaisen Nokia Maps softan reittisuunnittelusta mahdollisuuden seurata matkan etenemistä. Ääniopastettu ohjaushan ei ole ollut missään vaiheesa ilmainen, mutta hiljainen seuranta on ollut mahdollista.

Tero Lehto käsittelee asiaa blogissaan ja postauksen kommentissa hän kertoo, että:

"Asiassa onkin kyse lisenssi- ja sopimusehdoista, joita Nokialla on esmes Navteqin ja Tele Atlaksen kanssa, ja niillä taas muiden laitevalmistajien kanssa."

Eli homma ei ole ihan täysin Nokiasta kiinni, mutta ei se mielestäni silti poista yhtiön vastuuta asiakkailleen.

Päivitys siis poistaa siis aidosti hyödyllisen ominaisuuden, joten itse kukin kannattaa harkita onko ominaisuus niin tärkeä, ettei päivitystä kannata tehdä.

Itse en ole vielä ehtinyt, enkä vielä ehdi hetkeen edes pohtimaan päivittämistä (miksi Nokia ei osaa tehdä päivityssoftaa, jonka ajamista ei tarvitse edes ajatella...), mutta huonoista uutisista huolimatta sen asennan, sillä AllAboutSymbian -blogin mukaan päivitys vapauttaa käyttömuistia ja nopeuttaa kameraa - kaksi asiaa, joita painotan arkikäytössäni huomattavasti enemmän.

Nokian seuraavaa paikannusta en kaipaa, sillä olen nykyisin hakuominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään rutkasti paremman Google Maps Mobilen -fani, sillä arkikäytössä GMM:n nopea suuntaa-antava solupaikannus riittää tarpeisiini. Vaikka Googlen softa ei osaa merkata paikkoja talteen (suoratallennus maps.google.comin MyMaps -osioon olisi niiiiiiin siistiä) ja käyttö vaatii jatkuvan datayhteyden, selviytyy se riittävän hyvin reittisuunnittelusta ja tarjoaa myös sen matkaseurannan GPS:n avulla.

Henkilökohtaisesti olen muutenkin sitä mieltä, että kaikkien autonavigaattoria ja reittiseurantaa kaipaavien kannattaa hankkia ihan oikea siihen käyttöön tarkoitettu laite - puhelinratkaisujen hallinta ja seuranta liikkuvassa autossa ei ole mukavin, eikä turvallisin vaihtoehto.

Tämä ei tee puhelimen GPS:stä mitenkään turhaa, itsellenin valtaosa GPS:n käytöstä on paikkojen muistiin merkkaamista ja metadatan liittämistä kuviin, ja kunhan saan lenkkeilyurani taas käyntiin, niin veikkaanpa juoksureittien seurannan nostavan taas päätään.