Paheksuin hiljattain ääneen Soneran mainostamaa Tietovarasto-palvelua, jonka verkossa oleva levytila on mielestäni aivan naurettavan kallista:

Levytila Kuukausimaksu
  1 GB 3,49 €
  5 GB 7,49 €
10 GB 9,49 €

Taisin samalla sanoa myös ääneen, että voisin maksaa vuositasolla satasen sadan gigan verkkolevystä.

Kuinka ollakaan, Kalamukista silmääni tarttui maininta Saunalahden Iso G -palvelusta, jonka keskeisimmät speksit ovat 50 GB ja 5 € / kk.

50 gigan tilasta 60 euroa vuodessa alkaa olla jo aika lähellä kohtuullista. Palvelu ei tosin salli skriptien ajamista, joten verkkosivustojen rakenteluun sitä ei ole tarkoitettu.

Ja jos tarvetta on vain pienimuotoiseen kuvien esittelemiseen kavereille verkossa, niin esimerkiksi kuva-albumisofta Picasan kautta toimiva Web Albums tarjoaa 250 megaa ilmaista tilaa, ja 25 dollarilla vuodessa tilaa saa kasvatettua 6 gigaan. Muitakin vaihtoehtoja toki löytyy.

***

Isosta Geestä ja kumppaneista vielä sen verran, että tiedostojen säilyttäminen palvelimella taitaa kuulostaa monesta kotikäyttäjästä hieman hankalalta. Kovin monelle ei lienekään selvää, että verkkolevyn saa näkymään omalla koneellaan ihan normaalina kansiona.

Tämä pätee useimmiten myös niihin muutamien kymmenien megojen kotisivutiloihin, joita monet laajakaista-asiakkaat saavat kaupanpäällisinä. Ottakaas ne kokeeksi hyötykäyttöön – toimenpide ei ole vaikea, tarvittavat tiedot löytyvät sopimuspapereista ja mallia voi ottaa vaikkapa Saunalahden ohjeista.