Pyörivät omakotitalot ovat kuuluneet retroscifi-osastolle jo hyvän aikaa, mutta miten olisi pilvenpiirtäjä itsenäisesti pyörivine kerroksineen? Dynamic Architecture on suunnitellut varsin mielenkiintoisen Building in motion -konseptin, jota ollaan toteuttamassa Moskovaan ja suuruudenhullua arkkitehtuuria keräilevään Dubaihin.

Building in motion - pilvenpiirtäjä, jonka jokainen kerros pyörii itsenäisesti
Dubain rakennus, 80 kerrosta, 420 metriä

1675929.jpg
Moskovan rakennus, 70 kerrosta, 400 metriä

Mielenkiintoista on myös aikaa ja kustannuksia säästävä rakennustapa, jonka tavoitteena on rakentaa kerrokset maassa ja nostaa sitten jotakuinkin valmiina moduuleina ylös. Kustannussäästöt eivät silti tarkoita erityisen halpaa asumista, sillä neliöhinnaksi povataan lähes 20.000 euroa.  Dubaissa pienin asunto on 124 neliöitä ja suurin 1.200, eli suurin asunto lähtee halvimmillaan 24 miljoonalla. Asuntojen lisäksi rakennukseen tulee toimistoja ja hotelleja.

1675935.jpg
Havainnekuva Dubain koko kerroksen kattavasta asunnosta.

Yhden asunnon kerroksen kannalta maisemankääntely on vielä mainio idea, mutta entä kun asuntoja on kahdeksan ja jokainen haluaa itselleen ilta-auringon? Siinäpä saadaan aikaiseksi kokonaan uudenlainen taloyhtiöriitelyn muoto kun kehitellään maisemavarauslistaa :D

1675952.jpg

Havainnekuva Moskovasta, 8 asuntoa kerroksessa.

Ehkä säädettävää maisemaa ökympi kaavailtu ominaisuus on autohissit, joiden avulla oman Ferrarin voi nostaa asunnon yhteydessä olevaan autotalliin:

1675978.jpg
Poikkileikkaus Dubain rakennuksesta.

Noh, jotain vihreääkin taloista löytyy, sillä niistä pyritään tekemään mahdollisimman energiaomavaraisia sijoittamalla kerroksiin omia tuuliturbiineja. Tämä lieneekin ehkä näin tavallisen pulliaisen elämän kannalta se mielenkiintoisin aspekti, sillä ympäristöystävälliset rakennukset tarvitsevat Buildin in motionin kaltaisia ökymannekiineja.

Toki homma osataan hoitaa pienemmässäkin mittakaavassa kuten Helsingin Eko-Viikin ajatus ja toteutus osoittaa.

Postauksen kuvat: Dynamic Architecture

(via HS.fi)

Edit: Sanamuotoa täsmennetty