Journalismin päivät olivat ja menivät. Puran tässä hiljalleen omia mietintöjäni, ja aloitetaanpas vaikka samalta reissulta kännykkääni tarttuneesta Repotteri-sovellutuksesta.

Kyseessä on Fromdistancen S60-älypuhelimille kehittämä softa, jonka avulla osallistumishaluiset kansalaisjournalistit voivat lähettää itse tallentamiaan kuvai ja videoita suoraan tiedotusvälineiden sisällönhallintajärjestelmiin.

Tavaran lähettäminen on softan avulla äärimmäisen helppoa. Puhelimen lähetä-valikkoon ilmestyy Julkaisuun-optio, joka käynnistää softan.

523457.jpg

Sisällölle kirjoitetaan kuvaus sekä valitaan vastaanottava tiedotusväline ja edelleen sen toimitus tai ohjelma.

523460.jpg

Lopuksi hyväksytään julkaisuehdot ja sinne meni.

523462.jpg

Verkon yli päivittyvä vastaanottajalista mahdollistaa myös nopean osallistumisen vaikkapa erinäisiin kilpailuihin, taideprojekteihin tai vastaaviin.

Järjestelmän etu suhteessa nykyisiin lehtien multimediaviestiviritelmiin on, että sisältöä ei pakata lähettäjän päädyssä pilalle, vaan se lähetetään sellaisena kuin se tallentui. Toki MMS-viesteistä saa parhaillaan ihan siedettäviä pikkukuvia lehtien päivän kuva -palstoille, mutta isoja uutiskuvia tai klippejä telkkariin ei sillä menetelmällä saada aikaan.

Teknisen laadun kohottamisessa piilee myös palvelun suurin mutta, sillä osallistuminen on kuluttajalle omakustanteista. Oman Nokia N90 -luurini kahden megapikselin kuvat ovat vielä suhteellisen kevyitä, mutta videot ja uusimpien kännyköiden jopa viiden megapikselin kennoilla napatut kuvat näkyvät jo laskussa, ellei käytössä ole kiinteähintaista mobiilidatapakettia.

Joka tapauksessa parin päivän näpräämisen perusteella softa on sen verran simppeli ja idea niin hyvä, että kunhan saan tuon hinnoittelupuolen omassa luurissani kuntoon, niin suomalaiset tiedotusvälineet saavat ainakin yhden kansalaisjournalistin kätyrijoukkoihinsa.

Lisätietoa ja Reportteri-sovellutuksen löytää hutikuun lopulla Julkaisuun.fi -sivustolta. Softasta on ollut myös puhetta Tuija Aallon blogissa.

***
PS. Osaisiko joku suositella järkevää ruudunkaappaussoftaa, joka toimisi Nokian N90:ssa?