Helsingin Sanomien asemaa kotimaisen strippisarjakuvan julkaisijana ei voi väheksyä. Ei ainakaan kun heittää pöytään lehden isännöimän Viivin ja Wagnerin sekä Fingerporin. Molempien sarjojen tuoreimmat ilmestyvät tuoreeltaan Hesarissa ja myöhemmin uusintakierrokset ovat alkaneet muissa päivälehdissä.

Uudelleenjulkaisut aiheuttavat välillä hieman kiusallisia tilanteita jos vuosia sitten julkaistun stripin punchline on viittaus julkaisukontekstiinsa, silloisiin ajankohtaisuuksiin tai jopa itse julkaisukanavaan.

Esimerkiksi tämä 19.2.2007 Hesarissa julkaistu Fingerpori-strippi avautuu erittäin huonosti tämän aamun Keskisuomalaisen sivuilla:

Kuva: Pertti Jarlan Fingerpori-stippi Keskisuomalaisessa 1.3.2009

Jotta vitsi avautuisi, on osattava yhdistää jälkimmäisen ruudun "jäänteet" Bud Blaken Tiikeri-sarjakuvan hahmohin, ja tiedettävä, että 2007 Fingerpori otti Tiikerin julkaisupaikan Hesarin sarjissivuilla (Tiikeriä julkaistiin Hesarissa vuodesta 1965, sarjojen tuotanto loppui 2004 kun Blake jäi eläkkeelle 2004).

Kuva: Näytteitä Bud Blaken Tiikeristä, vrt. ylläolevaan Fingerpori-stripin "jäänteisiin" (Bonnien mekko, Tiikerin lätsä, Hugon lakki ja trumpetti sekä Stripe-koiran talutushihna).

Toki yhteyden keksiminen kaksi vuotta myöhemmin eri lehteä lukevalla tuottaa varmasti suurempaa tyydytystä, kuin sen tajuaminen alkuperäisessä yhteydessä, mutta silti tuo menee varmaan niin monelta ohi, että sen olisi varmaan voinut jättää uudelleenjulkaistavien paletista pois. Eihän sitä (muistaakseni) julkaistu Fingerpori-albumeissakaan.

Eipä silti, luulen useimpien lehtien julkaisevan sarjakuviaan varsin mekaanisesti ilman sen kummempaa pohdintaa - ainakin monissa maakunta- ja paikallislehdissä samojen strippien toistuminen on niin yleistä, että osaston päivitys näyttäisi kuuluvan niihin ns. vasemalla kädellä hoidettaviin.

Tuon Fingerpori-stripin punchline menee muuten helposti ohi myös Fingerporia Hesarin verkkosivuilta lukevilta, joskin sinne arkistointia voidaan pitää fanien kannalta perustellumpana.

Tosin Hesarista löytyy myös esimerkki, jossa verkkojulkaisu on jätetty väliin juuri kontekstisyistä. Viiviä ja Wagneria piirtänyt Juba Tuomola oli viime syksyllä sairaslomalla, jonka aikana häntä tuurasi liuta sarjakuvataileilijoita piirtäen omaa versiotaan Juban sarjasta. Viidestä sijaisesta yksi ei kuitenkaan halunnut strippejään julkaistavaksi HS.fi:n Viivi ja Wagner -sivuilla. Tiitu Takalon valinta on helppo ymmärtää, sillä strippi olisi näyttänyt siellä hieman hölmöltä, sillä se ei olisi enää ollut muiden sarjakuvien ympäröimänä.

Kuva: Rajaus Tiitu Takalon Viivi ja Wagner -stripistä, HS 14.8.2008 (€)