Olen jo pitkään odottanut e-kirjojen lukulaitteiden rantautumista Suomen markkinoille. Etenkin olen kateellisena seurannut Amazonin Kindle-julkistuksia Yhdysvalloissa – viimeksi esitelty suurikokoinen Kindle DX vaikuttaisi erinomaiselta laitteelta artikkelien, väikkärien ja gradujen lukemiseen. Niinpä olikin mielenkiintoista kuulla, että Princetonin yliopistossa DX-mallia kurssikäytössä testanneet eivät ole täysin tyytyväisiä laitteeseen.
Kuva: Kindle DX
Testiryhmissä valituksia ilmeni varsin ilmeisistä seikoista, kuten merkintöjen tekemisen hankaluudesta ja kömpelöstä käyttöliittymästä noin ylipäätään. Uutena minulle kuitenkin tuli tieto e-kirjojen sivunumeroihin liittyvästä problematiikasta: laitteelle muokatussa sisällössä käytetään sivunumeroiden sijaan e-kirjaformaatin omia sijaintitietoja:
“The Kindle doesn’t give you page numbers; it gives you location numbers. They have to do that because the material is reformatted,” Katz said. He noted that while the location numbers are “convenient for reading,” they are “meaningless for anyone working from analog books.”
- professori Stan Katz The Daily Princetionian mukaan
Tämä kuulostaa kummalliselta, sillä sivun perusteella viittaaminen lähteeseen on akateeminen itsestäänselvyys. Miten pitäisi suhtautua viittaustapoihin, jotka toimivat vain tietyssä kaupallisessa järjestelmässä ja ainoastaan lähdeaineiston elektronisessa versiossa?
Elektroniseen aineistoon liittyvä viittausongelma ei sinänsä ole uusi, sillä perinteiseen elektroniseen aineistoon, verkkosivuihin, on harvoin voinut viitata yleistasoa tarkemmin. Ne artikkelit ovat tyypillisesti kuitenkin sen mittaisia, ettei ongelma ole ollut erityisen haitallinen. Kokonaisten kirjojen kohdalla tilanne on jo toinen.
Onneksi kysymys ei kuitenkaan ole muusta kuin ohjelmistoon lisättävästä ominaisuudesta, e-kirja voi aivan hyvin sisältää absoluuttiset paikkamerkit sekä paperikirjan tiettyä painosta myötäilevät sivujaot. Mutta huolestuttavaa on, ettei tilannetta ole korjattu vaikka aiheesta on valitettu siellä sun täällä jo pitkään ja epätoivoisimmat ovat yrittäneet keksiä paikka- ja sivunumerointien välille konversiosääntöjä.
Ja toki laite tukee myös analogisia esikuviaan paremmin matkivia PDF-tiedostoja, mutta niidenkin kohdalla navigoinnissa tuntuu olevan selkeitä käyttöliittymäongelmia, jotka tekevät aineiston selaamisesta tarpeettoman hankalaa. Pienemmillä Kindleillä ongelmakohdat eivät ole nousseet samalla tavalla esiin, sillä niitä taidetaan käyttää enemmän kaunokirjallisuuden lukemiseen.
Mitenköhän lienee asioiden laita kilpailijoiden, kuten Sony eReader-sarjan, kanssa?