Vain pari kuukautta vanha Nokia N90 -puhelimeni on lojunut jo viikon verran huollossa. Huvikseen en sitä sinne vienyt, vaan puhelin ei suostunut enää palautumaan offline-tilasta sen jälkeen kun käytin SIM-korttia hetken vanhassa puhelimessani. "Älypuhelinominaisuudet" siis edelleen toimivat, soittaminen ei vain enää onnistunut.

Sinällään bugi ei kismittänyt - en ole niin sinisilmäinen, että jaksaisin enää odottaa Nokialta (tai keneltä muutakaan) takuuajan loppuun asti toimivaa puhelinta. Verenpaine lähti kuitenkin kiehumaan huollon luukulla.

"Onko puhelimen tiedostot varmuuskopioitu?", kysyy täti.

"Ettekös te täällä...?", minä häkellyn.

"Kyllä se onnistuu. Se maksaa 19 euroa", täti toteaa.

"Mutmut.. Täähän menee takuuhuoltoon? Ei kai se silloin maksa, että saan puhelimen samassa kunnossa takaisin?", änkytän minä.

"Takuuehdot kattaa vain puhelimen tehdasasetuksilla. Ja huollossa asennetaan aina uusin ohjelmisto puhelimeen, mikä tyhjentää puhelimen", täti selventää. "Miten on, tarvitsetko puhelinta huollon ajaksi? Se maksaa seitsemän euroa."

"No huh huh! Eihän se lainakapula ennen ole mitään maksanut! Ja miten voi maksaa varmuuskopiointi niin paljon?", minä kihisen. "Nokian uusin PC Suite ei edes asennu minun koneelle."

"Eli tehdään varmuuskopiointi?", täti summaa.

"No en minä siitä maksa!", minä kivahdan ja poistun vittuuntuneena paikalta.

Pelkästä ylpeydestä en jättänyt kopiointipalvelua ostamatta. Onnekseni Applen koneissa vakiona olevalle iSyncille ilmestyi hiljattain N90-tuki, joten kalenteri ja puhelinmuistio olivat sujahtaneet läppärille talteen sulavan kivuttomasti vain paria päivää ennen huoltoreissua. PC Suitella homma olisi vieläkin kesken, sillä asennettuna on kolmas päivitys, joka ei edelleenkään suostu varmuuskopioimaan yhtään mitään.

Sen verran olen kuitenkin sinisilmäinen, että oletan puhelimen varmuuskopioinnin kuuluvan automaattisesti takuuhuoltoon ilman ylimääräisiä kuluja. Keskivertokuluttajalle operaation suorittaminen itse on aivan turhan vaikeaa, eikä Nokian muutenkin sekavan softan bugisuus ei helpota asiaa yhtään.

Jos PC Suiten asentaminen ja käyttäminen ei ole helppoa, niin ei ole poistaminenkaan. Ohjelman luomien tiedostojen poistaminen vaatii erillisen PC Suiten Cleaner -ohjelman, joka sisältää pienen muistutuksen:

"Tärkeää! Varmistathan, että olet ottanut tärkeistä tiedostoistasi varmuuskopiot ennen kuin käynnistät PC Suite Cleaner -ohjelman"

Argh.