Ensin luen New York Timesista, että sitten joskus kauppoihin tulevan iPhonen ostavien riemuksi:
  • iPhoneen ei voi asentaa kolmansien osapuolien softaa ja se itsessään tue pikaviestintää, joten ainoa vaihtoehto ovat tekstarit
  • Laite ei synkroi tietojaan (kalenteri, osoitteisto) langattomasti siitä huolimatta, että siinä on wlan ja bluetooth 2.0
  • iPhonen kamera ei tallenna videota
  • Muuten lupaava selain ei välttämättä tue flashia
  • Laitetta ei voi käyttää läppärin modeemina
  • Pikanappien puuttuessa, laite ei tue äänivalintaa (vrt. nokialaiset, jotka osaavat verrata puhetta puhelinluettolossa oleviin nimiin)
Nämä siis vielä sen lisäksi, että laitteessa on ruikula kamera (2MP ilman salamaa), ei VoIP- eikä videopuheluja eikä 3G:tä. Todennäköisesti laitetta päivitetään ennen varsinaista myyntiä, sillä uudistumisen tuoma uutisarvo on ilmaista mainosta.

Mutta mikä tekee iPhonesta tälläisen kyttäyksen arvoista?

Applen puhelin herättää intohimoja. Toisin kuin tsiljoona mallia vuodessa julkaisevat nokiat, Apple julkaisee vain yhden. Kaikki odottavat, ettei laitteen ominaisuuksissa ole tingitty - ei se mitään jos se on kallis, kunhan se on vain hyvä, eli hintansa väärti.

Minua kuten monia muitakaan iPhone ei kiinnosta niinkään hankintana, vaan minua kiinnostaa miten se vaikuttaa muihin laitteisiin. Kaikki toivovat, että iPhone antaa puhelinkehitykselle samanlaista potkua kuin iPod antoi soitinpuolella. Toki seassa on muutama tippa sitä omenazombiutta.

***

Applea vielä sivuten: Maailmalla on näkynyt jo eri PDA-laitteisiin ladattavia skinejä, joiden avulla muiden valmistajien valikot saa iPhone-kuosiin.  Ajatus on hauska, mutta Apple ei tuttuun tapaansa tykkää yhtään. Techcrunchin mukaan yhtiö on jo laittanut lakimiehensä ahdistelemaan ahdistelemaan skinien tekijöitä sekä skineihin linkittäviä bloggaavia. Tuhlaisivat aikaansa johonkin järkevään, auttaisivat vaikka edellisessä postauksessa mainittua opettajaa.

iPhone-skini Palm OS -alustalle on ladattavissa täältä.

***
Edit: Vuodatus bugittaa hieman, pahoittelen mahdollisia tupla/triplaposteja