Facebookissa on ollut kaksi keskeistä tapaa ottaa ihmisiin kontaktia ei-henkilönä, ryhmät (groups) ja sivut (pages). Alati muuttuvien teknisten rajoitusten lisäksi näitä kahta tapaa on erottanut suhteen sanoittaminen - liitytkö ryhmän jäseneksi vai ryhdytkö sivujen kohteen faniksi. Monen organisaation, artistin tai vastaavan näkökulmasta sivujen (nimitetty myös fani- tai kotisivuiksi) perustaminen on ollut se fiksumpi tapa.

Suurimpana puutteena molemmissa on läsnäolon kankeus verrattuna henkilöprofiileihin. Tilanne muuttui tänään kun Facebook julkaisi (kts. myös tiedote sivujen ylläpitäjille) sivut-osion uuden toimintamallin, joka muistuttaa huomattavasti enemmän henkilöprofiileita. Samalla nimi muuttui muotoon "public profile", julkinen profiili.

Vanhojen erillisten sisältöblokkien sijaan julkistettu sisältö näkyy yhtenä virtana ja on helpommin kommentoitavissa. Lisäksi julkisten profiilien ylläpitäjät pystyvät tekemään nyt henkilöprofiileista tuttuja statuspäivityksiä, mikä on ehkä merkittävin askel kohti organisaatioiden julkista mikrobloggaus-kultuuria.

Kaiken kaikkiaan Facebook muuttui juuri entistä mielenkiintoisemmaksi erilaisten organisaatioiden ja instituutioiden näkökulmasta. Jopa yksityiset ihmiset, joille 5000 ystävän/kontaktin rajoitus henkilöprofiileissa on liian vähän, voivat nyt paremmin jatkaa henkilöbrändäystään erottelemalla yksityisen ja julkisen minänsä.

Harmillisesti en nyt ehdi ottaa vertailevia kuvakaappauksia, mutta ainakin ReadWriteWeb kirjoittaa aiheesta laajemmin kuvakaappausten kera.

Loppuun vielä pari varoituksen sanaa. Vaikka muutos tapahtui mielestäni (vastakkaisiakin näkökulmia satelee yrittäjiltä, jotka suosivat staattista läsnäoloa) parempaan, on silti hämmentävää, miten perustavanlaatuisia muutoksia olemassaoleviin palveluihin Facebook tekee ilman käyttäjän tapauskohtaista hyväksyntää (hyväksyt mielivaltaisuuden käyttöehdoissa). Vaikka tässä nollattiin varmaan aika monta työtuntia, luulen muutoksen olevan pääsääntöisesti tervetullut. Entä ensi kerralla?

Facebook on tuote, jota sinä et omista tai edes vuokraa, valitusoikeutesi on nolla.

 

Edit: Lisäsin linkkejä