Kävin eilen nopeasti testaamassa N95:n GPS-ominaisuutta. Menin pihalle ja käynnistin Kartat-sovelluksen. Kerrostalojenkin keskellä laite löysi puolessa minuutissa 5 satelliittia ja paikansi minut lähes välittömästi.

Sammutin ohjelman ja aloitin uuden satelliittihaun - tällä kertaa rivakassa liikkeessä. Nyt paikallistamiseen menikin hieman pidempään. Ennakoitavissa voikin olla, että maantienopeuksilla satelliitin paikantaminen vie jo useampia minuutteja.

Aiempia käyttökokemuksia lukeneena olin varautunut huomattavasti pidempiin odotuksiin ja ongelmiin. Joidenkin lähteiden mukaan uusin laitteen uudempi firmware toisi lisää vakautta myös GPS:n toimintaan. Nokialaisissa firmwaren saa selville näppäilemällä puhelimeen merkkijonon: *#0000#

Omani on V 10.0.018 ja uusin tarjolla oleva on V 11.0.026, jonka kerrotaan tuovan lukuisia erittäin olennaisia korjauksia ja parannuksia kameran kuvanprosessoinnista lähtien (kuva), joten pitääpä ladata hetimmiten. Kirjoitan siitä vaikka oman how-to -postauksen.

GPS-kokeiluun vielä palatakseni sanottakoon, että nopeasta paikallistuksesta huolimatta jouduin lähinnä katselemaan tyhjää, sillä kartat pitää ladata muistikortille etukäteen (PC:llä MapLoader) tai lennossa 3G:llä. Mutta kun SIM ja muistikortti eivät ole vielä saapuneet, niin sekin herkku jää myöhemmin testattavaksi.

***

Postaussarjassa seurataan Nokia N95 -puhelimen käyttöönottoa ja virittelyä.