Viime sunnuntain kunnallisvaaleissa kokeiltiin sähköistä äänestystä Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa. Sähköinen äänestystapahtuma epäonnistui yhteensä 232 tapauksessa, mikä vastaa 1,9 % kaikista sähköisenä annetusta äänistä.

Epäonnistumisia tuli Vihdissä 122, Kauniaisissa 61 ja Karkkilassa 49 kappaletta. Jos lukemia vertaa alimpiin henkilökohtaisiin äänimääriin, joilla pääsi valtuustoon - Vihdissä 77, Kauniaisissa 49 ja Karkkilassa 35 - voidaan todeta, että hävikit olivat huomattavia ja vaalien lopputuloksen kannalta potentiaalisesti ratkaisevia.

Kirjanpidon vuoksi tiedetään, keiden äänestäjien äänet jäivät antamatta, eli täydentävä jälkiäänestys on mahdollista, muttei järkevää, sillä tällöin näillä 232 henkilöllä olisi muita äänestäjiä suurempi valta tietoisesti vaikuttaa vaalien tulokseen nostamalla rajan alla olevia.

Oikeudenmukaisinta olisi järjestää kokonaan uudet kunnallisvaalit kyseisissä kunnissa. Se olisi toki raskasta ja kuormittavaa, mutta yhteiskunnankin on tunnustettava virheensä ja kannettava vastuu.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan äänestystä ei kuitenkaan tulla uusimaan. Hesarissa hän syyttääkin äänestäjiä tapahtuneesta:

"Osoittautui, että järjestelmä ei ole ollut se ongelma, vaan sittenkin ihminen", Brax sanoi viitaten siihen, että 232 äänestäjää ei ollut hoksannut painaa ok-nappulaa äänestämisen jälkeen selkeistä ohjeista huolimatta.
- HS.fi 28.10.2008

Höpöhöpö, ongelmana ei ollut ihminen, vaan äänestysjärjestelmän toteutus. Ohjeistuksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta mielestäni sähköinen järjestelmä voidaan tehdä itsensä selventäväksi niin, ettei irrallista ohjeistusta periaatteessa edes tarvita. Ja jos otetaan huomioon fakta, että joka 50. äänestäjä (ja nämä olivat vielä erikseen kiinnostuneita sähköäänestyksestä) epäonnistuu, niin ohjeistus ei todellakaan ollut selkeää tai sitten se oli väärin sijoiteltu.

Jos katsotaan oikeusministeriön ohjevideota, niin voimme paikantaa ilmeisen ongelman: Syötettyään äänestyskorttinsa, äänestäjä näppäilee ruudulle ehdokkaansa numeron ja painaa OK (vrt. kirjoitat numeron lapulle ja pudottaa sen uurnaan). Mutta ähäkutti, sitten pitääkin painaa vielä uudelleen OK:ta.

Jos äänestäjä tulkitsi hyväksyneensä numeronsa jo ensimmäisellä OK:lla ja poisti sen jälkeen äänestyskorttinsa, homma meni ketuiksi ja ääni jäi antamatta. En tiedä millaisen virheilmoituksen systeemi tuolloin antaa, jos ylipäätään antaa.

On ihan fiksua, että äänestäjä saa vielä esille antamaansa numeroa vastaavan ehdokkaan nimen ja näin varmistua siitä, että ääni on menossa oikealle henkilölle. Ei ole kuitenkaan mitään järkevää estettä sille, että nimi ilmestyisi ruutuun sitä mukaa kuin äänestäjä kirjoittaa numeroa. Tai sitten ensimmäisessä napissa voisi OK:n sijasta lukea vaikkapa "Tarkista (nimi)" ja jälkimmäisessä "Äänestä (ehdokasta)".

Lisäys: WTF! Hesari kertoo, ettei äänestysjärjestelmän käytettävyyttä edes testattu tavallisilla äänestäjillä:

Oikeusministeriön vaalijohtajan mukaan järjestelmää ei kokeiltu tavallisilla kansalaisilla, vaan luotettiin muun muassa vaaliviranomaisten, kuntien edustajien ja järjestelmän toimittaneen TietoEnatorin henkilöstön tekemään testaukseen. - HS.fi 29.10.2008

Aivan käsittämätöntä pelleilyä. Järki ei riitä!
***

Pahinta tässä on, että nämä käytettävyysongelmat ovat nyt testattavan sähköisen äänestysjärjestelmän pienin epäkohta. Pahempaa on fyysisten todisteiden ts. paperisten varmuuskopioiden puute (miksei äänestäjä saa tulostetta, jonka hän voisi edelleen viedä uurnaan?) ja järjestelmän kaupallinen ja suljettu luonne (ulkopuoliset riippumattomat tahot eivät voi tarkkailla vaaleja ja varmistaa, ettei järjestelmä ole manipuloitavissa). Lisää puutteista voi lukea EFFI:n tiedotteesta.

Edit: typo

Lisäys: Vaiheisella lisää samansuuntaista kommenttia ja linkkejä.