Nyt kun pääsiäisen noitavainot on vainottu, niin muistutellaanpas vakavammista aiheista, kuten Suomessa tänä vuonna pilotoitavan sähköisen äänestämisen potentiaalisista ongelmista.

EFFI ry:n listaa tiirailemalla voi saada yleiskuvaa erilaisista ongelmista, joita järjestelmä voi tuoda mukanaan. Itse pidän ongelmallisimpana sitä, että sähköistä äänestysjärjestelmää ylläpitää ja valvoo kaupallinen toimija, joka ei ole valmis tekemään järjestelmästä riittävän avointa.

Antti Vähä-Sipilä yksinkertaisti problematiikkaa taannoin blogissaan seuraavasti:

"Mitä täyssähköinen äänestäminen vastaisi, jos se olisi lihaa ja verta?

Äänestystapahtuma muuttuisi niin, että sen sijaan, että äänestäjä tiputtaa lappunsa itse uurnaan, hän antaisikin sen kaupallisen yrityksen virkailijalle, joka veisi lapun takahuoneeseen ja tiputtaisi sen siellä uurnaan.

Äänten laskenta muuttuisi niin, että sen sijaan, että kilpailevien puolueiden edustajat laskevat äänet, kaikki uurnat vietäisiin kaupallisen yrityksen tiloihin ja hetken kuluttua yrityksen tiedottaja ilmoittaisi, kuka voitti.

Uudelleenlaskenta tapahtuisi niin, että tältä yrityksen tiedottajalta kysyttäisiin tulosta uudelleen ja hän vastaisi samoin kuin viimeksikin."

- Antti Vähä-Sipilä - 9.2.2008

Hankkeen kriitikot, EFFI etunenässä, ovat vaatineet riippumattomille asiantuntijoille mahdollisuutta tutustua järjestelmään. Hankkeesta vastuussa oleva oikeusministeriö ja järjestelmän rakentava TietoEnator ovatkin tarjonneet EFFI ry: lle mahdollisuutta auditoida äänestyspilottia, mutta kuten yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Tarvainen kirjoittaa, on osallistumiselle asetetut vaihtioloehdot aivan naurettavat, vai miltä kuulostaa poiminta:

"Eräs sopimuksen erikoisimpia piirteitä on se, että TietoEnator voi sen perusteella antaa tarkastajille virheelliset lähtötiedot, joiden perusteella nämä laativat raportin ja oikeusministeriö editoi siitä julkisen version. Jos myöhemmin käy ilmi, että lähtötiedot olivat vääriä, tarkastajat eivät voi edes kommentoida asiaa, eivät edes kertoa asiasta oikeusministeriölle!"

- Tapani Tarvainen - 20.3.2008

En usko, että hankkeessa mukana olevilla yrityksillä olisi ketunhäntä kainalossaan tai auditointia haluttaisiin tahallaan hankaloittaa joistain vaalivilppiin tähtäävistä syistä. Mutta kyse onkin periaatteesta. Minä haluan tietää, ettei järjestelmässä ole sijaa virheille tai potentiaalia väärinkäytöksille - nyt pelkästään tarkastajille annettu liikkumavaran kapeus rapisuttaa luottamuksen.

En hyväksy sähköisten vaalien koskemattomuuden uhraamista liikesalaisuuksien vainoharhaisen suojelun vuoksi. Jos järjestelmää ei voida avoimesti arvioida, niin se ei yksinkertaisesti ole riittävän hyvä käytettäväksi niinkin tärkeässä prosessissa kuin äänestäminen.